Changes in the phenolic content of low density lipoprotein after olive oil consumption in men. A randomized crossover controlled trial 

    Gimeno Vázquez, Eva; Torre Carbot, Karina de la; Lamuela Raventós, Rosa Ma.; Castellote Bargalló, Ana Isabel; Fitó Colomer, Montserrat; Torre Fornell, Rafael de la; Covas Planells, María Isabel; López Sabater, María del Carmen (2014-06-17)

    Olive oil decreases the risk of CVD. This effect may be due to the fatty acid profile of the oil, but it may also be due to its antioxidant content which differs depending on the type of olive oil. In this study, the ...

    Contenidos de isomeros trans de los acidos grasos en productos carnicos (I). Embutidos 

    Hernández, N.; Codony Salcedo, Rafael; Rafecas Martínez, Magdalena; Boatella Riera, Josep (2012-10-10)

    En este trabajo se determinan los contenidos de isómeros trans de la fracción de los ácidos grasos, en muestras de embutidos diversos (total 48 muestras), mediante extracción previa de la fracción grasa y posterior análisis ...

    Contenidos de isomeros trans de los acidos grasos en productos carnicos (II). Tejidos adiposo y grasa intramuscular del cerdo 

    Lluch, M. C.; Pascual, J.; Parcerisa Egea, Javier; Guardiola Ibarz, Francesc; Codony Salcedo, Rafael; Rafecas Martínez, Magdalena; Boatella Riera, Josep (2012-10-10)

    Se presentan los resultados obtenidos en la determinación de ácidos grasos trans en una serie de muestras de tejidos subcutáneo y muscular, procedentes de canales de cerdo, mediante cromatografía en fase gaseosa. Ambos ...

    Contenidos de isomeros trans de los acidos grasos en productos carnicos. (III) Tejido adiposo y grasa intramuscular de vacuno 

    Lluch, M. C.; Roca de Vinyals, M.; Parcerisa Egea, Javier; Guardiola Ibarz, Francesc; Codony Salcedo, Rafael; Rafecas Martínez, Magdalena; Boatella Riera, Josep (2012-10-10)

    Se presentan los resultados obtenidos para la determinación de ácidos grasos en una serie de muestras de tejidos subcutáneo y muscular, procedentes de canales de vacuno, por aplicación de la cromatografía en fase gaseosa, ...

    Effect of feed fat by-products with trans fatty acids and heated oil on cholesterol and oxycholesterols in chicken 

    Ubhayasekera, Sarojini J. K. A; Tres Oliver, Alba; Codony Salcedo, Rafael; Dutta, Paresh C. (2014-06-26)

    Chicken is the most widely consumed meat all over the world due to chickens being easy to rear, their fast growth rate and the meat having good nutritional characteristics. The main objective of this paper was to study the ...

    Formacion de derivados oxidados de colesterol en alimentos 

    Guardiola Ibarz, Francesc; Codony Salcedo, Rafael; Rafecas Martínez, Magdalena; Boatella Riera, Josep (2012-10-10)

    Este trabajo constituye una revisión bibliográfica en donde se recogen los mecanismos de formación de los diferentes oxiesteroles, los factores que influyen en la formación de estos compuestos en alimentos y su contenido ...

    Gene Expression of Desaturase (FADS1 and FADS2) and Elongase (ELOVL5) Enzymes in Peripheral Blood: Association with Polyunsaturated Fatty Acid Levels and Atopic Eczema in 4-Year-Old Children 

    Chisaguano Tonato, Aida Maribel; Montes Goyanes, Rosa; Pérez Berezo, Teresa; Castellote Bargalló, Ana Isabel; Guerendiain Margni, Marcela Esther; Bustamante Pineda, Mariona; Morales, Eva; García-Esteban, Raquel; Sunyer Deu, Jordi; Franch i Masferrer, Àngels; López Sabater, María del Carmen (2019-01-30)

    Background It is unknown if changes in the gene expression of the desaturase and elongase enzymes are associated with abnormal n-6 long chain polyunsaturated fatty acid (LC-PUFA) levels in children with atopic eczema (AE). ...

    Influence of a hyperlipidic diet on the composition of the non-membrane lipid pool of red blood cells of male and female rats. 

    Remesar Betlloch, Xavier; Antelo, Arantxa; Llivina, Clàudia; Albà, Emma; Berdié Rabanaque, Lourdes; Agnelli, Silvia; Arriarán, Sofía; Fernández López, José Antonio; Alemany, Marià, 1946- (2015-07-22)

    Podeu consultar dades primàries associades a l'article a: http://hdl.handle.net/2445/66010

    Metodologia analitica para la determinacion de oxiesteroles 

    Guardiola Ibarz, Francesc; Codony Salcedo, Rafael; Rafecas Martínez, Magdalena; Boatella Riera, Josep (2012-10-10)

    El presente trabajo recoge los principales aspectos relacionados con el análisis de los derivados oxidados del colesterol. Este problema analítico es relativamente reciente y muchas cuestiones relacionadas con el mismo son ...

    Plasma polyunsaturated fatty acids and age-related physical performance decline 

    Abbatecola, Angela M.; Cherubini, Antonio; Guralnik, Jack M.; Andrés Lacueva, Ma. Cristina; Ruggiero, Carmelinda; Maggio, Marcello; Bandinelli, Stefania; Paolisso, Giuseppe; Ferrucci, Luigi (2015-12-22)

    Due to supporting evidence that dietary patterns may have a significant role in the maintenance of good physical performance with aging, we tested whether plasma fatty acids, saturated fatty acids (SFA), and polyunsaturated ...

    The different molecular structure and glycerol-to-fatty acid ratio of palm oils affect their nutritive value in broiler chicken diets 

    Roll, Aline Piccini; Vilarrasa, E.; Tres Oliver, Alba; Barroeta, A.C. (2021-06-17)

    The aim of this study is to assess how the fat molecular structure and its glycerol-to-fatty acid ratio (G : FA) affect the fatty acid (FA) apparent absorption of palm oils in broiler chickens. The experimental diets were ...