To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/2117/28460

Sensortizació en aplicacions alimentàries
Pallàs Areny, Ramon
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Electrònica; Universitat Politècnica de Catalunya. GRUP ISI - Grup d'Instrumentació, Sensors i Interfícies
La societat actual es caracteritza pel seu ús intensiu i extensiu de les telecomunicacions, que ha esdevingut possible gràcies a la microelectrònica i altres tecnologies. Abans, la microelectrònica ja havia deixat la seva empremta en l’automatització i la computació, on la reducció de costos que hi aportava havia anat fent viables cada vegada més aplicacions. Aquest fet ha esdevingut particularment clar en l’automoció on fa relativament pocs anys els elements electrònics tenien un rol marginal i ara constitueixen una part important de tota mena de vehicles. Però mentre aquestes aplicacions afectaven principalment les màquines, les telecomunicacions involucren majoritàriament les persones i això ha implicat un esforç tecnològic addicional per aconseguir que els nous dispositius fossin assequibles per a molt usuaris.Aquest cicle “nova tecnologia que permet noves aplicacions que redueixen el cost de la tecnologia i això fa viables noves aplicacions”, no queda tancat dins cap àmbit d’aplicació sinó que té una dimensió totalment transversal. Els sensors, molts d’ells basats en tecnologies microelectròniques, són un paradigma del caràcter transversal de la tecnologia fins el punt que han esdevingut omnipresents, també en aplicacions alimentàries, tot i que encara hi hagi molts reptes per afrontar.En aquesta ponència s’exposaran en primer lloc els fonaments dels sensors i alguns dels avenços tecnològics que han marcat la seva evolució en els darrers anys. Després es revisaran algunes de les aplicacions actuals dels sensors en la indústria alimentària i els factors singulars que per una banda requereixen la incorporació de nous sensors i que per altra impedeixen que aquesta incorporació es pugui fer mitjançant la simple adaptació de solucions aplicades en altres indústries. Finalment, s’exposaran algunes tendències que es preveu que poden influir notablement en una major implantació dels sensors actuals i en el desenvolupament de nous sensors.
Conferència pronunciada a la Jornada tècnica “Quines tecnologies aplicarà la indústria agroalimentària en el futur? dins la fira Barcelona Tecnologia Alimentària (Bta)
Postprint (author’s final draft)
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria electrònica i telecomunicacions
Detectors
sensors
tecnologia alimentària
Detectors
Open Access
Other
         

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

Gilaberte Elvira, Sonia; Gómez Clapers, Joan; Casanella Alonso, Ramón; Pallàs Areny, Ramon
Gómez Clapers, Joan; Casanella Alonso, Ramón; Pallàs Areny, Ramon
Gomez Clapers, Joan; Casanella Alonso, Ramón; Pallàs Areny, Ramon
Gomez Clapers, Joan; Casanella Alonso, Ramón; Pallàs Areny, Ramon
Casanella Alonso, Ramón; Gomez Clapers, Joan; Hernández Urrea, Marc; Pallàs Areny, Ramon
 

Coordination

 

Supporters