Abstract:
|
Observada amb un microscopi, la llengua sembla un paisatge lunar: plena de turons i cràters, i solcada per profundes valls. La major part d'aquests accidents geogràfics corresponen als diversos receptors del gust. Tradicionalment s'havia dit que aquests receptors ens permeten percebre quatres gustos diferents: salat, dolç, amargant i àcid, als quals es va afegir durant la dècada dels 80 un cinquè gust, l'umami, que es troba en les proteïnes i en aliments com els tomàquets, el formatge curat i alguns bolets i algues. Un equip de recerca de l'Institut Tecnològic de Califòrnia (Caltech), als EUA, i de la Universitat de Duisburg-Essen, a Alemanya, encapçalat pel neurocientífic Yuki Oka, ha descobert que la llengua té un sisè sentit del gust que permet distingir l'aigua. Aquesta troballa, publicada a Nature Neuroscience, permet explicar per què els animals poden diferenciar l'aigua de qualsevol altre fluid, i de quina manera controlen la quantitat d'aigua que beuen per apaivagar la set. [...] |