Abstract:
|
Els residus industrials generen un problema mediambiental i econòmic, per tant, el seu
reaprofitament pot generar, a més a més de beneficis per a l’alimentació, també beneficis
econòmics.
La llavor de l’alvocat es un residu que es produeix a partir de la fabricació de certes
salses com per exemple, “guacamole”, cada vegada amb més importància a la cuina
europea. L’aprofitament d’aquests residu com a conservant natural d’aliments, pot
considerar-se com a una de les seves sortides, donat que la capacitat antioxidant
d’aquesta llavor podria ser capaç d’allargar la vida útil d’aliments susceptibles d’oxidar-se.
L’objectiu d’aquest assaig es quantificar la capacitat antioxidant mitjançant diverses
tècniques, com l’assaig de capacitat antirradicalària, els polifenols totals, i el test sobre
una matriu càrnia .
S’han extret els agents antioxidants, majoritàriament polifenols, a través d’extraccions amb
metanol, i diferents temps d’extracció, aplicant el mètode de superfície de resposta. La millor
condició està al voltant de 80ºC, 55% de metanol i agitació durant 20 minuts.
Les mostres estudiades han presentat una capacitat antioxidant sobre una matriu càrnia,
alentint l’oxidació i augmentant el temps de vida útil fins a 6 dies més.
Tots els experiments demostren que l’extracte obtingut del residu de la llavor d’alvocat es
un bon sustitut d’antixodants sintètics. |