Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/70913

Biblioteca Digital de Catalunya: 10 anys d'activitats
Anglada i de Ferrer, Lluís M.; Comellas, Núria
Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya
El Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) va ser creat el 1996 amb l'objectiu de fer i mantenir el catàleg col·lectiu de les universitats de Catalunya (CCUC) però aviat va ampliar les seves activitats amb el préstec interbibliotecari i les compres conjuntes d'informació electrònica. Aquesta darrera activitat va iniciar-se a finals de 1997 quan el CBUC va presentar als vicerectors de recerca de les universitats públiques de Catalunya el projecte de comprar bases de dades de manera consorciada. Aquests van estar-hi d'acord i van manifestar el seu interès de que en les compres conjuntes també s'incloguessin revistes electròniques. El CBUC va decidir englobar aquestes activitats sota el nom Biblioteca Digital de Catalunya (BDC) la qual naixia amb la "finalitat de proporcionar un conjunt nuclear comú d'informació electrònica per a la totalitat dels usuaris de les biblioteques del CBUC". A finals de 1998 el projecte de la BDC es va presentar a la Generalitat de Catalunya i es va obtenir un finançament per al projecte que cobria el període 1999-2001. Des de llavors la BDC ha passat per almenys tres fases: Una de formació, 1999-2001, que es va iniciar amb un ajut del llavors Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) de la Generalitat de Catalunya, ajut que es va traduir en una inversió de 180.000€/any i que va permetre l'inici de subscripcions conjuntes, principalment bases de dades. Una de creixement, 2002-2004, realitzada a partir d'un increment de l'ajut del DURSI, ajut que s'usa com a "capital llavor" per subscriure de forma especial revistes. En aquest moment la BDC s'amplia a universitats no membres del CBUC. Una d'estabilització, 2005-2009, en la que s'han fet algunes compres per a una part de les universitats (i no per a totes com fins llavors) i s'han iniciat alguns intents d'estendre la BDC a altres institucions de recerca. L'article caracteritza les diferents fases i mostra les causes de la seva evolució. Finalment, s'exposen els principals assoliments de la BDC així com els reptes de futur més immediats.
El Consorcio de Bibliotecas Universitarias de Cataluña (CBUC) fue creado en 1996 con el objetivo de hacer y mantener el catálogo colectivo de las universidades de Cataluña (CCUC) pero pronto amplió sus actividades con el préstamo interbibliotecario y las compras conjuntas de información electrónica. Esta última actividad se inició a finales de 1997 cuando el CBUC presentó a los vicerrectores de investigación de las universidades públicas de Cataluña el proyecto de comprar bases de datos de forma consorciada. Éstos estuvieron de acuerdo y manifestaron su interés de que en las compras conjuntas también se incluyeran revistas electrónicas. El CBUC decidió englobar estas actividades bajo el nombre Biblioteca Digital de Catalunya (BDC) la cual nacía con la "finalidad de proporcionar un conjunto nuclear común de información electrónica para la totalidad de los usuarios de las bibliotecas del CBUC". A finales de 1998 el proyecto de la BDC se presentó a la Generalitat de Cataluña y se obtuvo una financiación para el proyecto que cubría el período 1999-2001. Desde entonces la BDC ha pasado por al menos tres fases: Una de formación, 1999-2001, que se inició con una ayuda del entonces Departamento de Universidades, Investigación y Sociedad de la Información (DURSI) de la Generalitat de Cataluña, ayuda que se tradujo en una inversión de 180.000 € / año y que permitió el inicio de suscripciones conjuntas, principalmente bases de datos. Una de crecimiento, 2002-2004, realizada a partir de un incremento de la ayuda del DURSI, ayuda que se usa como "capital semilla" para suscribir de forma especial revistas. En este momento la BDC se amplía a universidades no miembros del CBUC. Una de estabilización, 2005-2009, en la que se han hecho algunas compras para una parte de las universidades (y no para todas como hasta entonces) y se han iniciado algunos intentos de extender la BDC a otras instituciones de investigación. El artículo caracteriza las diferentes fases y muestra las causas de su evolución. Finalmente, se exponen los principales logros de la BDC así como los retos de futuro más inmediatos.
The Consortium of Academic Libraries of Catalonia (CBUC) was established in 1996 with the objective of making and maintaining the union catalogue of the universities of Catalonia (CCUC) but soon expanded its activities with the interlibrary loan and doing joint purchases of electronic information. This last activity was initiated in late 1997 when research authorities at public universities in Catalonia were presented a project to subscribe databases in a cooperative way. The project was agreed and it also included the joint purchase of e-journals. CBUC decided to encompass such activities under the name Digital Library of Catalonia (BDC) which was created with the "purpose of providing a set of common nuclear electronic information to all CBUC library users. In late 1998 the project was submitted to the Catalan government and obtained funding for the period 1999-2001. Since then, the BDC has gone across at least three phases: A foundation phase, 1999-2001, which began with a seed grant from the Department of Universities, Research and Information Society (Catalan government), which resulted in aid an investment of 180,000 € / year and that allowed the start of joint subscriptions, mostly databases. A growth phase, 2002-2004, resulting from a DURSI increase aid which was used as "seed money" to subscribe e-journals mainly. At this time the BDC was extended to non-CBUC-member universities. A stabilization phase, 2005-2009, in which some purchases were made for some of the universities (and not all as hitherto) and some attempts have been initiated to spread BDC to other Catalan research institutions. The article characterizes the different phases and shows the causes of their evolution. Finally, the main achievements of the BDC and the more immediate challenges are described.
19-05-2010
02 - Biblioteconomia. Documentació
Biblioteques digitals
Biblioteques universitàries -- Catalunya
Revistes electròniques
Llibres electrònics
Bases de dades
Biblioteca Digital de Catalunya
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
23 p.
info:eu-repo/semantics/conferenceObject
Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
COMELLAS_BDC_10_anys.pdf 248.5 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem

Documentos relacionados

Otros documentos del mismo autor/a

Reoyo Tudó, Sandra; Anglada i de Ferrer, Lluís M.; Cambras, Joan; Comellas, Núria; Ros Gorné, Ramon; Tort, Marta; Vega, Ricard de la
Borrego, Àngel (Borrego Huerta); Anglada i de Ferrer, Lluís M.; Barrios, Maite; Comellas, Núria
Borrego, Àngel (Borrego Huerta); Anglada i de Ferrer, Lluís M.; Barrios, Maite; Comellas, Núria
Borrego, Àngel (Borrego Huerta); Anglada i de Ferrer, Lluís M.; Barrios, Maite; Comellas, Núria
Comellas, Núria; Anglada i de Ferrer, Lluís M.