Abstract:
|
Aquest projecte està centrat en la automatització per GRAFCET i PLC d’un sistema de producció de xarops farmacèutics. Es tracta d’un estudi de cinc xarops per disminuir la tos ja sigui tos seca o mucosa. S’ha establert una metodologia com una per tal de poder produir aquests cinc xarops (A, B, C, D i E) amb un mateix sistema. Ha sigut possible millorar les condicions de producció gràcies a implementar l’automatització que es pot fer servir per molts altres tipus de xarops només canviant algunes de les condicions com ara el temps d’agitació, les quantitats a afegir, etc., segons ho requereixi el nou fàrmac. Els objectius pels quals ha sorgit la necessitat de realitzar aquest projecte han sigut molts. El principal és evitar qualsevol errada humana en la composició dels xarops. Això pot originar una pèrdua econòmica molt elevada ja que no és possible reutilitzar la mescla errònia. Per tal d’evitar-ho en un futur, sorgeix la necessitat de realitzar un sistema automatitzat. En aquest treball s’ha pogut aprofundir en el procés pel qual es produeixen els xarops farmacèutics tant comuns a la vida quotidiana com poden ser els xarops mucolítics o antitussígens. S’ha establert una metodologia molt més efectiva on es poden aprofitar moltes canonades i tancs per la producció de diversos xarops on s’ha pogut traduir un problema de producció a una solució tangible amb una inversió no gaire elevada, amortitzada en pocs anys. Ha sorgit la oportunitat de poder programar un PLC agilitzant així la producció a través del programa Unity Pro XL de Schneider. La part important d’aquest projecte és la gran ventall d’oportunitats que ofereix aquest programa ja que es pot fer servir per moltes altres empreses farmacèutiques on es trobin amb un problema semblant. S’ha de tenir en compte que els productes farmacèutics són molt delicats i no poden presentar errors i s’ha d’evitar el deteriorament atès que influeixen directament a la salut dels pacients que els reben, amb aquest programa es pot assegurar la fiabilitat de l’esterilització del xarop i la correcta dosificació dels components d’aquests |