Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/97211

Desenvolupament de vacunes peptídiques y dendrímers basats en polietilenglicol per al tractament del càncer
Simón Gracia, Lorena
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Albericio Palomera, Fernando
El principal problema de les teràpies actuals contra el càncer es la baixa especificitat envers les cèl•lules tumorals, cosa que comporta gran quantitat d’efectes secundaris. Per això es important el desenvolupament de nous tipus de teràpies i sistemes d’alliberament efectius per als fàrmacs ja existents al mercat. En la immunoteràpia contra el càncer es pretén estimular el sistema immunològic per a eliminar les cèl•lules canceroses de manera selectiva. En aquest projecte s’han sintetitzat derivats de l’antigen peptídic de melanoma NY-ESO1 i s’ha estudiat la seva capacitat per a estimular el sistema immunològic com a vacunes contra el càncer. També s’han encapsulat el antígens peptídics en liposomes com a adjuvants i sistemes d’alliberament. De totes les variants peptídiques la que resultà més immunogènica fou la que contenia el grup palmitoil i el fragment toxoide tetànic en la seva estructura. La utilització de liposomes com a sistema adjuvant sembla una estratègia interessant per al disseny de vacunes contra el càncer donat que l’encapsulació del pèptid en liposomes va augmentar notablement la resposta immunològica de l’antigen. Per altra banda, s’han desenvolupat dendrímers basats en polietilenglicol com a sistemes alliberadors de fàrmacs per al tractament de tumors. El polietilenglicol és àmpliament utilitzat com a sistema d’alliberament de fàrmacs degut a les seves interessants propietats, augment de la solubilitat i dels temps de residència en plasma, entre d’altres. La metodologia química descrita permet la diferenciació controlada de varies posicions en la superfície del dendrímer a més del creixement del dendrímer fins a una segona generació. S’ha sintetitzat la primera generació del dendrímer contenint el fàrmac antitumoral 5-fluorouracil i s’han realitzat estudis de citotoxicitat comprovant que l’activitat del nanoconjugat és del mateix ordre de magnitud que el 5-fluorouracil sense conjugar.
The main problem of the current cancer therapies is the low specificity against tumour cells that can produce several side effects. For this reason is important the development of novel therapies and drug delivery systems for cancer treatment. Cancer immunotherapy attempts to stimulate the immune system to reject and destroy tumors in a selective manner. In this project we synthesized some derivatives of NY-ESO1 antigen peptide and we studied their capacity to stimulate immune system as a cancer vaccine. Herein we also describe the encapsulation of peptides in liposomes as adjuvant and delivery systems. The most immunogenic peptide was the one containing the palmitoil group and the tetanus toxoid fragment in its structure. The use of liposomes as adyuvant and delivery system seems an interesting strategy for the design of cancer vaccines due to the peptide encapsulation in liposomes enhanced remarkably the immunological response of the antigen. Moreover, we have developed a new type of dendritic polymers based on monodisperse polyethylene glycol (PEG) units. PEG moiety is widely used in drug delivery applications because of its interesting properties, increase of solubility and blood circulation times, among others. Our chemical methodology allows the controlled differentiation of several positions on the dendrimer´s surface and some first and second generation dendrimers are described. A first generation dendrimer containing the antitumoral drug 5-fluorouracil5 was synthesized and some IC50 results shows the same magnitude order for the nanoconjugate and for the 5-FU without conjugation.
30-11-2010
615 - Farmacologia. Terapèutica. Toxicologia. Radiologia
Vacunes contra el càncer
Pèptids
Dendrímers
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
14 p.
Informe
Els ajuts de l'AGAUR;2009FIC00108
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
2009FIC 00108.pdf 683.5 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem