Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/92727

Estudi comparatiu sobre competències parentals de famílies amb dinàmiques violentes vs. famílies amb dinàmiques no violentes ateses al SATAF
Cartier, Mercè; Ballonga, Jordi; Gimeno, Judith
A partir de la recerca pilot "Estudi descriptiu de famílies amb dinàmiques de violència domèstica en un context judicial d'ordre civil" es constatà que la valoració tècnica prioritza de forma clara la consideració de les competències i habilitats parentals d'ambdós progenitors quant a formular propostes relacionals. Tenint en compte l'escassa literatura especialitzada quant a les competències parentals de les famílies sotmeses a dinàmiques de violència a la llar, aquest estudi pretén establir una comparativa entre les competències parentals de les famílies ateses al SATAF de Barcelona durant l'any 2008, que presenten dinàmiques amb continguts violents, vs. d'altres famílies que no queden contextualitzades en la violència relacional. Això respon a l'objectiu de constatar l'existència o no de diferències en els estils de criança d'ambdós tipus de famílies, així com si existeixen divergències associades al gènere. A tal fi s'han emprat el test CUIDA i una graella tècnica heteroaplicada per obtenir una mesura de les competències d'aquestes famílies. Els principals resultats obtinguts han partit d'una anàlisi estadística no-paramètrica, considerant el petit tamany de la mostra. A partir d'aquesta anàlisi es copsen diferències entre ambdós tipus de famílies quant a llurs capacitats parentals, així com s'observen dèficits en les mares i pares provinents de dinàmiques violentes. Així mateix, es conclou la dificultat de mesura de les competències parentals a partir de proves d'autoinforme. Finalment, es suggereix el desenvolupament de programes de recuperació i/o millora específics de la parentalitat orientats a aquests progenitors, per tal d'augmentar els nivells de benestar dels seus fills.
Se establece una comparativa de las competencias parentales de familias atendidas en el SATAF sometidas a dinámicas de violencia y familias con dinámicas no contextualizadas en la violencia relacional, en base al test CUIDA y a una tabla técnica. A pesar de la pequeña muestra, se obtienen diferencias entre ambos tipos de familias, así como en el género.
This paper compares parental skills in families attended by the Technical Consultancy Service in Family Affairs (SATAF) which show violent tendencies and those families showing tendencies not framed by violent relations, based on the CUIDA test and a technical chart. Despite the small volume of the sample, differences are observed between both kinds of families and also according to gender.
2008
36 - Benestar i problemes socials.Treball social. Ajuda social. Vivenda. Assegurances
Violència en la família -- Catalunya
Infants -- Criança -- Aspectes psicològics
Infants -- Criança -- Aspectes sociològics
Famílies amb problemes
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
137 p.
Documento de trabajo
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Documents de treball (Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada). Investigació;
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
AJ_3241_08.pdf 1.310 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem

Documentos relacionados