Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/527605

Escoles en temps de crisi : estudi sobre l'impacte de la crisi Covid-19 a les escoles de música de Catalunya
Espinet Alegre, Júlia
Escola Superior de Música de Catalunya; Gómez, Ignasi
La covid-19 ha causat un gran impacte, també en el sector de l’educació musical i artística. L’objectiu d’aquesta investigació és determinar quines han estat les àrees més afectades dins les institucions d’educació musical i artística de Catalunya, plantejant les següents preguntes: Com s’ha vist afectada la situació laboral dels i les treballadores? Com la crisi ha repercutit en el sistema relacional de les institucions: al clima, la cultura de centre, la comunitat educativa? Quins han estat els sectors d’usuaris més perjudicats? Hem llençat una enquesta a les 135 escoles de música i arts que formen part de l’Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM), i hem entrevistat a 7 directors/es de centres educatius musicals i artístics per abordar les dades qualitativament. L’anàlisi de dades demostra que: (1) el 40% de les escoles ha hagut de suprimir oferta educativa, sent els conjunts vocals i instrumentals i l’etapa d’educació primerenca els sectors més afectats. A més, (2) veiem com les escoles de ciutats grans i les gestionades pels ajuntaments han pogut mantenir millor la situació laboral dels i les treballadores, i en canvi, els pobles petits han patit més per la permanència de l’alumnat. (3) Hi ha una relació exponencial entre com més petita és la població, menys assessorament per part de l’administració ha rebut. Hem extret conclusions rellevants sobre el clima i la cultura de centre, així com la desaparició d’espais informals, l’impacte del format virtual en la relació entre professorat i equips directius, i el burnout dels treballadors. Cal destacar la gran capacitat de treball en equip i a distància que han mostrat les institucions, la flexibilitat i el gran paper de les associacions en la representació del sector cap a les autoritats del país. L’estudi conclou amb la necessitat de seguir investigant sobre la resiliència de les institucions, els factors clau de la supervivència dels centres d’educació musical i artística en periodes de crisi, i les seqüel·les de la pandèmia que quedaran en el futur.
La covid-19 ha causado un gran impacto, tambien en el sector de la educación musical y artística. El objectivo de esta investigación es determinar cuales han estado las áreas más afectadas dentro de las instituciones de educación musical y artística de Cataluña, planteando las siguientes preguntas: Cómo se ha visto afectada la situacion laboral de los y las trabajadoras? Cómo la crisis ha repercutido en el sistema relacional de las instituciones: al clima, la cultura de centro, la comunidad educativa? Cuales han sido los tipos de usuarios mas perjudicados? Hemos lanzado una encuesta a las 135 escuelas de música y artes que forman parte de la Associacion Catalana de Escuelas de Música (ACEM), y hemos entrevistado a 7 directors/es de centros educativos musicales y artísticos para abordar los datos qualitativamente. El analisis de datos demuestra que: (1) el 40% de las escuelas ha tenido que suprimir oferta educativa, siendo los conjuntos vocales e instrumentales, y la etapa de educación temprana los sectores mas afectados. Además, (2) vemos como las escuelas de grandes ciudades y las gestionadas por los ayuntamientos han podido mantener mejor la situación laboral de los y las trabajadoras, y en cambio, los pueblos pequeños han sufrido más por la permanencia del alumnado. (3) Hay una relación exponencial entre como más pequeña es la población, menos asesoramiento por part de la administración ha recibido. Hemos planteado conclusiones relevantes sobre el clima y la cultura de centro, asi como la desaparición de los espacios informales, el impacte del formato virtual en la relacion entre profesorado y equipos directivos, y el burnout de los y las trabajadoras. Debemos destacar la gran capacidad de trabajo en equipo y a distancia que han mostrado las instituciones, la flexibilidad y el gran papel de las asociaciones en la representacion del sector hacia las autoridades del país. El estudio concluye con la necesidad de seguir investigando sobre la resiliencia de las instituciones, los factores clave de la supervivencia de los centres de educacion musical y artística durante una crisis, y las consecuencias de la pandemia que quedaran en el futuro.
Covid-19 has had a big impact on the Music and Arts Education institutions. This research aims to determine which areas have been the most affected during the pandemic in the region of Catalonia (Spain). Proposing the following questions: How altered the employment situation has been? How has this crisis affected on the institutions’ relational system: the climate, the school culture, and the community? Which are the most affected sectors of users? We have lauched a quantitative survey to the 135 music and arts schools that are members of the Catalan Association of Music Schools, and we have interviewed 7 directors of music and arts schools to qualitatively triangulate the data. The data analysis proves that: (1) 40% of the schools have had to supress educational offer, being the vocal and instrumental ensembles and the early childhood programs the most affected. In addition, (2) we can see how the schools in big cities and the ones managed by the municipality have been able to mantain better the employment situation, by contrast, schools in small towns have suffered more for the students’ permanence. (3) There is an exponential relationship between the smallest the town is, the least consultancy has recieved from the administration. We have drawn rellevant conclusions about the climate and the schools culture, such as the elimination of informal spaces, the impact of the online model in the relationship between teachers and management, and the employees burnout. We must point out the big teamwork and online working capacity that the schools have shown, the flexibilty, and the success of the associations in representing the sector to the country’s authorities. This research concludes with the need to keep on investigating data about the resilience of the institutions, the key facts of the survival of the music and arts schools in crisis periods, and the remaining consequences of the pandemic in this sector.
06-2021
78 - Música
Escoles de música -- Catalunya -- S. XXI
Pandèmia de COVID-19, 2020-
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons:http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
103 p.
Trabajo/Proyecto fin de carrera
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
TFG_Júlia Espinet Alegre.pdf 18.51 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem