Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/43674

La variació de la mida i forma del crani al llarg de l'evoluació dels homínids: aplicació a les restes de Dmanisi (Geòrgia)
Guerrero Sanahuja, Genís
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca; Martínez Martínez, Laura
Treball de recerca realitzat per un alumne d'ensenyament secundari i guardonat amb un Premi CIRIT per fomentar l'esperit cientí­fic del Jovent l'any 2009. El treball que es presenta és un estudi sobre la mida i la forma del crani en diferents espècies d'homínids. El treball es va realitzar a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, a la Unitat d Antropologia. L'estudi de la mida es va realitzar a partir de mesures craniomètriques utilitzades en antropologia física clàssica. L'estudi de la forma es va realitzar aplicant una tècnica novedosa en aquest camp, la morfometria geomètrica. Es van estudiar 52 cranis de 12 espècies diferents d'homínids des dels més antics, els Australopithecus, fins formes modernes d'Homo sapiens. L'estudi de les diferents espècies d'homínids va servir de base per intentar classificar uns individus trobats a Europa, al jaciment de Dmanisi. Aquests individus es troben immersos en una gran debat en quant a la seva assignació taxonòmica ja que són les restes més antigues trobades al continent europeu (1,8 milions d'anys). Els resultats de l'estudi indiquen que els individus de Dmanisi es troben entre les formes africanes i asiàtiques, podriem parlar doncs d'una espècie de transició.
Research project carried out by a pupil of secondary education and rewarded with a Prize CIRIT to foster the scientific spirit of the Youth in year 2009. The work presented below is a study focused on the skull's size and shape in various species of hominids. The oldest fossil evidences found outside Africa were recovered from Dmanisi site (Georgia), and are dated 1,8 mya. Being aware of an open scientific debate, the research was oriented to detect differences and similarities between Homo georgicus and other related species. The skull is a very plastic structure that has been changing during human evolution. Thus, it is attempt a double research: on one hand, observe how cranial size has changed among hominid species and investigate how human cranial shape has evolved. The latter research allowed us to use a new widespread used morphological technique, geometric morphometrics. Results indicates that Homo georgicus could have been a transitional species between African and Asian morphologies.
02-02-2010
90 - Arqueologia. Prehistòria
Craniometria
Home fòssil
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
55 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Els ajuts de l'AGAUR;2009PJ00136
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
PJ_20090013601.pdf 1.923 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem