dc.contributor |
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Química |
dc.contributor |
Ramos Romero, Sara |
dc.contributor |
Almajano Pablos, María Pilar |
dc.contributor.author |
Muñoz Vargas, Daniel |
dc.date |
2014-01-08 |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/2099.1/20553 |
dc.language.iso |
spa |
dc.publisher |
Universitat Politècnica de Catalunya |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.subject |
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria química |
dc.subject |
Dietètica |
dc.subject |
Insulina |
dc.title |
Evaluación de parámetros relacionados con la resistencia a la insulina en un estudio "in vivo" de intervención dietética |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.description.abstract |
La D-fagomina és un iminosucre que prové de les llavors del fajol i actualment disponible com a producte cristal·lí procedent d’una síntesis enzimàtica. La D-fagomina es un anàleg de glucosa i manosa que podria evitar la obesitat i les seves patologies relacionades com la resistència a la insulina, mitjançant diferents mecanismes. Per a detectar els canvis efectuats per la dieta sobre el pes dels animals i relacionar-ho amb la seva microbiota intestinal i la concentració d’hormones metabòliques plasmàtiques s’ha emprat la tècnica PCR quantitativa a temps real en mostres fecals i cecals, i la tècnica Luminex. El consum de D-fagomina redueix el pes d’animals que consumeixen dietes hiperenergètiques. La D-fagomina modera els canvis produïts per una dieta amb un alt contingut en greix i sucre a la microbiota intestinal. La concentració de Bacteroidales augmenta significativament (109%) i la d’Enterobacteriales disminueix un 18%. La concentració d’hormones metabòliques com insulina, glucagó, leptina, amilina i interleucina-6 en sang a animals que inclouen D-fagomina a la seva dieta no presenten variacions, en canvi la concentració de grelina en plasma es trova augmentada en animals alimentats amb una dieta suplementada amb D-fagomina. La utilització de D-fagomina com a ingredient dietètic pot reduir el risc a patir patologies relacionades amb la obesitat, mitjançant el control dels canvis en la microbiota intestinal induïts per una dieta hiperenergètica. |