Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/200128

Avaluació de l’aplicació de l’experiència pilot de mediació i reparació en la jurisdicció penal ordinària (novembre de 1998 a novembre de 1999)
Dapena, José; Martín, Jaume,
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Des de l’entrada en vigor del nou Codi Penal de 1995, la Direcció General de Mesures Penals Alternatives i Justícia Juvenil ha realitzat un nombre reduït de mediacions. Al novembre de 1998, es va iniciar un programa pilot en alguns jutjats penals i d’instrucció de Catalunya, basat en l’anàlisi de les possibilitats d’aplicació de la reparació a la víctima. També s’estudiaven les primeres experiències de mediació i les tècniques de mediació adquirides pels professionals de la Direcció General en els àmbits de la mediació penal juvenil i la mediació familiar. En aquest estudi, s’avaluen els objectius respecte de l’infractor (responsabilització de les accions i reparació), la víctima (participació en la resolució, sentir-se reparada...), la justícia (promoure la responsabilització, la reparació i la pau social, garantir la resolució...) i la comunitat (apropar la justícia als ciutadans). Els resultats mostren la rellevància que està adquirint la justícia restauradora i la necessitat de facilitar eines perquè es pugui desenvolupar, tot i que de moment el nombre de casos derivats ha estat baix. S’ha demostrat la necessitat de flexibilitat en el tractament dels casos a causa de la diversitat de conflictes. També s’ha vist la necessitat de promoure la formació dels professionals que hi intervenen i d’impulsar reformes legislatives.
Desde la entrada en vigor del nuevo Código Penal de 1995, la Dirección General de Medidas Penales Alternativas y Justicia Juvenil ha realizado un reducido número de mediaciones. En noviembre de 1998 se va inició un programa piloto con algunos juzgados penales y de instrucción de Cataluña basado en el análisis de las posibilidades de aplicación de la reparación a la víctima. También se estudiaban las primeras experiencias de mediación y las técnicas de mediación adquiridas por los profesionales de la Dirección General en los ámbitos de la mediación penal juvenil y la mediación familiar. En este estudio se evalúan objetivos respecto al infractor, la víctima, la Justicia y la comunidad. Los resultados muestran la relevancia que está adquiriendo la justicia restauradora y la necesidad de facilitar herramientas para que se pueda desarrollar.
From the coming into force of the new Criminal Code of 1995, the Directorate General of Alternative Criminal Measures and Juvenile Justice has carried out a lower number of mediations. In November 1998, a pilot programme was initiated with some criminal and examining magistrates’ courts in Catalonia based on the analysis of the possibilities for the application of reparation for the victim. The first experiences of mediation and the mediation techniques acquired by the professionals of the Directorate General in the areas of juvenile criminal mediation and family mediation were also studied. In this study, objectives related to the offender, the victim, Justice, and the community, were evaluated. The results show the relevance that restorative justice is gaining and the need to facilitate tools so that it may be developed.
25-07-2012
343 - Dret penal. Delictes
36 - Benestar i problemes socials.Treball social. Ajuda social. Vivenda. Assegurances
Empresonament -- Alternatives
Mediació
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
101 p.
Documento de trabajo
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
avaluacio_experiencia_pilot2006_SC_5_017_06.pdf 351.3 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem