Abstract:
|
La varietat tradicional de fesol (Phaseolus vulgaris) anomenada Tavella Brisa es cultiva a la
zona volcànica de Santa Pau, juntament amb altres varietats millorades genèticament del tipus
Navy. La varietat Tavella Brisa té un reconeixement superior pel que fa a qualitat organolèptica,
però per contra, presenta diverses deficiències agronòmiques (menor producció i dificultats en la
recol·lecció, entre d'altres) respecte a les altres varietats Navy. Al llarg del temps, les varietats
millorades genèticament han anat desplaçant a la varietat tradicional, ja que les virtuts
agronòmiques han interessat més que les virtuts organolèptiques.
Per evitar aquest desplaçament, s'ha realitzat un programa de selecció i millora de la
varietat tradicional de fesol Tavella Brisa, presentant en aquest treball els resultats obtinguts
durant els tres primers anys. Els seus objectius són dos: assajar varietats millorades de tipus Navy
per determinar quines són les millors i quin és el seu maneig òptim i, obtenir línies pures
seleccionades dins del tipus varietal Tavella Brisa, que siguin competitives agronòmicament amb
les varietats millorades i de superior qualitat organolèptica.
Els resultats de l'any 2006, que constitueixen el gruix del TFC, han establert que les millors
densitats de sembra estan entre les 44.000 i 132.000 plantes/Ha i per tant, caldrà planificar nous
estudis en cultius experimentals per poder saber les densitats òptimes de cultiu. Per altre banda,
la varietat T9905, s'ha mostrat com la més adequada a les condicions climàtiques de la zona
volcànica de Santa Pau. S'ha confirmat també l’efecte dels distints microambients on es cultiva,
tant en la composició química del fesol com en la percepció sensorial de la seva pell. Respecte a la
selecció de noves línies pures a partir de poblacions de Tavella Brisa s’han obtingut tres varietats
que responen al idiotip buscat (P151, P171, P65). Una altra varietat (P36), malgrat no respondre
exactament al idiotip, es seguirà estudiant ja que aparentment presenta una bona resistència a la
sequera |