Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/13981

Les societats de l'Edat del Bronze a Europa: estructures econòmiques i organització política
Risch, Rorbert
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca
Projecte de recerca elaborat a partir d’una estada a la Universitat de Freiburg, Alemanya, entre setembre i desembre 2007 L'objectiu de l'estada ha estat aprofondir la recerca de l'impacte que va tenir el desenvolupament de la metal•lúrgia sobre l'especialització del treball, l'estructura territorial de les comunitats i la consolidació d'importants dissimetries socials i econòmiques, les quals van resultar en l'aparició de les primeres organitzacions polítiques de tipus estatal a determinades zones d'Europa. En particular, ens interessava investigar les dissimetries entre producció i consum, el nivell d'especialització social del treball i l'existència o no d'excedents econòmics. Així mateix, es va prestar atenció als nivells de convergència i divergència interregional definits a partir d'una lectura socioeconòmica de determinats patrons d'enterrament i de les relacions d'intercanvi i de comunicació. Tot considerant la informació disponible actualment per a Europa central i oriental, és innegable el paper central que va tenir la metal•lúrgia en els canvis socials i econòmics que es van produir entre mitjans del IV i el II mil•lenni abans de la nostra era.
Proyecto de investigación realizado a partir de una estancia en la Universidad de Freiburg, Alemania, entre septiembre y diciembre del 2007. El objetivo de la estancia ha sido profundizar en la investigación del impacto que tuvo el desarrollo de la metalurgia sobre la especialización del trabajo, la estructura territorial de las comunidades y la consolidación de importantes disimetrías sociales y económicas, las cuales llevaron a la aparición de las primeras organizaciones políticas de tipo estatal en determinadas zonas de Europa. En particular, nos interesaba investigar las disimetrías entre producción y consumo, el nivel de especialización social del trabajo y la existencia o no de excedentes económicos. Así mismo, se prestó atención a los niveles de convergencia y divergencia interregional definidos a partir de una lectura socioeconómica de determinados patrones de entierro y de las relaciones de intercambio y de comunicación. Considerando la información disponible actualmente para Europa central y oriental, es inegable el papel central que tuvo la metalurgia en los cambios sociales y económicos que se produjeron entre mediados del IV y el II milenio antes de nuestra era.
04-03-2009
90 - Arqueologia. Prehistòria
Economia prehistòrica
Edat del bronze -- Europa central
Edat del coure – Europa central
Metal•lúrgia – Prehistòria
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
16 p.
Informe
Els ajuts de l'AGAUR;2006BE100250
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
2006 BE 2 10250.pdf 260.4 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem