Casolà o industrial?: estudi organolèptic i microbiològic de la vida útil del pernil cuit

dc.contributor
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca
dc.contributor
Pons Sayols, Rosa
dc.contributor.author
Boix Bonfill, Tomàs
dc.date.accessioned
2010-02-01T14:05:21Z
dc.date.available
2010-02-01T14:05:21Z
dc.date.created
2008-11
dc.date.issued
2010-02-01T14:05:21Z
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/2072/43656
dc.description.abstract
Treball de recerca realitzat per un alumne d'ensenyament secundari i guardonat amb un Premi CIRIT per fomentar l'esperit científic del Jovent l'any 2009. Aquest treball tracta sobre el temps de garantia o de vida útil d’un producte alimentari i està basat en esbrinar quin és el millor mètode o envàs per conservar el pernil cuit llescat durant la seva vida útil, per tal que es mantinguin les propietats organolèptiques i microbiològiques inicials de l’aliment durant el màxim de temps possible. Per comparar envasos he utilitzat els industrials (envàs al buit i envàs en atmosfera) i els envasos que podem trobar quan comprem un producte llescat en el mostrador d’una botiga o supermercat. Per a fer l’estudi doncs s’ha utilitzat el pernil cuit, conegut com a pernil dolç, un dels productes més consumits per la societat actual. El pernil ha estat tractat en tres situacions diferents: llescat en una màquina de carnisseria i envasat en mètodes de conservació domèstics, llescat en màquines industrials i envasat en diferents envasos (al buit i en atmosfera modificada) utilitzats per les grans empreses i llescat en màquines industrials i envasat al buit sotmès a un tractament amb altes pressions. Després d’aquests processos s’ha realitzat un estudi de vida útil, és a dir, s’ha analitzat el producte al laboratori, amb l’objectiu de trobar quin és el millor envàs per a la conservació del pernil cuit.
cat
dc.description.abstract
Research project carried out by a pupil of secondary education and rewarded with a Prize CIRIT to foster the scientific spirit of the Youth in year 2009. The aim of this research was to find the best method and container to keep sliced ham so as to keep the initial organoleptic and microbiological properties as long as possible. In order to compare containers, it has been used the ones used in factories (vacuum-packed and atmosphere-packed) and the ones we find when buying sliced products in shops and supermarkets. The ham was handled in three different situations: sliced in a butcher's slicing machine and packed using home preserving methods, sliced in industrial machines and packed using different containers (vacuum-packed and modified atmosphere- packed ) and finally using industrial machines and vacuum packed in a high pressure process. Futhermore, some research about useful life was carried out as well as several lab tests of the product to find the best package to preserve ham.
cat
dc.format.extent
65 p.
ca
dc.format.extent
1136370 bytes
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
ca
dc.relation.ispartofseries
Els ajuts de l'AGAUR;2009PJ00321
dc.rights
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i l’Agència i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
cat
dc.subject.other
Pernil dolç
ca
dc.subject.other
Envasament i conservació d'aliments
ca
dc.title
Casolà o industrial?: estudi organolèptic i microbiològic de la vida útil del pernil cuit
ca
dc.type
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
ca
dc.subject.udc
663/664
ca


Documentos

PJ_20090032101.pdf

1.083Mb PDF

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)