Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/378133

Les finestres de Cencelles. Aportacions a l’edifici baiximperial
Puche i Fontanilles, Josep Ma; López Vilar, Jordi
La vil·la romana de Centcelles conserva 8 finestres originals, més dues de possibles, que presenten una gran variabilitat tant de formes com de tipologia constructiva i dimensions. De fet, es podria dir que no hi ha dues finestres iguals. En aquest treball estudiem aquesta singularitat i intentem donar-hi una explicació. S’observen 5 tipus diferents de finestres que són un indicador de la complexitat arquitectònica de l’edifici. A més, es constata que un d’aquests tipus només té paral·lels en cronologies que van del segle II fins a inicis el segle IV dC i que està absent en l’arquitectura postconstantiniana i del segle V.
The Roman villa of Centcelles conserves 8 original windows and evidences of other two with a great variability of forms and constructive typologies. In fact, it can be said that no window is the equal of another. In this work we study this singularity and try to give an explanation. Five different types of windows are identified, indicating the architectural complexity of the building. In addition, it is noted that one of these types only has parallels in chronologies ranging from the 2nd century to the beginning of the 4th century AD and that it is unknown in post-Constantinian and 5th century architecture.
2020
90 - Arqueologia. Prehistòria
Centcelles (Constantí, Catalunya : Jaciment arqueològic)
Arquitectura romana -- Catalunya -- Constantí
© del text, els autors. © de les fotografies i il·lustracions, els autors, llevat que s’indiqui el contrari. © de l’edició: Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (Diputació de Barcelona), Museu d’Història de Barcelona (Ajuntament de Barcelona), Museu d’Arqueologia de Catalunya (Generalitat de Catalunya), Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana (Universitat Autònoma de Barcelona).
12 p.
Book Part
978-84-9156-273-3
Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (Diputació de Barcelona), Museu d’Història de Barcelona (Ajuntament de Barcelona), Museu d’Arqueologia de Catalunya (Generalitat de Catalunya), Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana (Universitat Autònoma de Barcelona).
Aquilué, X.; Beltrán de Heredia, J.; Caixal, À.; Fierro, J.; Kirchner, H. (eds.) 2020: Estudis sobre ceràmica i arqueologia de l’arquitectura. Homenatge al Dr. Alberto López Mullor. Barcelona., p. 465-476
         

Full text files in this document

Files Size Format
2020-Les-finestres-de-cencelles.pdf 5.134 MB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters