To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/10609/43584

Sabates per a na Catherina : Esclaves monàstiques al Monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona (1350-1495)
Turull Pibernat, Emi
Universitat Oberta de Catalunya; Sancho Planas, Marta
En el marc de la ciutat de Barcelona, els drets de la dona a la baixa edat mitjana minvaven i havien fet una involució afavorida per una creixent misogínia. Així mateix, la ciutat havia esdevingut un indret rellevant com a mercat d'esclaus i la propietat d'esclaus i esclaves s'estenia de manera natural per tots els estaments de la societat, sense que l'Església la deslegitimés. Veurem què significava ser esclava i comprovarem la seva presència a les institucions monàstiques femenines de Barcelona. Coneixerem quina va ser la realitat al Monestir de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona a partir de la recerca feta en el fons històric, que custodia l'Arxiu del Monestir de Sant Benet de Montserrat, i l'aportació de documents inèdits.
En el marco de la ciudad de Barcelona, los derechos de la mujer durante la Baja Edad Media disminuían y habían sufrido una involución favorecida por una creciente misoginia. Asimismo, la ciudad había llegado a ocupar una posición relevante como mercado de esclavos y la posesión de esclavos y esclavas se extendía de forma natural entre todos los estamentos de la sociedad, sin que la Iglesia la deslegitimara. Veremos qué significaba ser esclava y comprobaremos su presencia dentro de las instituciones monásticas femeninas de la ciudad de Barcelona. Conoceremos cual era la realidad en el monasterio de Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona a partir de la investigación realizada en su fondo histórico, que custodia el Archivo del Monasterio de Sant Benet de Montserrat, y la aportación de documentos inéditos.
In the city of Barcelona, women's rights diminished during the Low Middle Ages and underwent a reversal induced by a growing misogyny. At the same time, the city had become an important slave market and slave ownership spread to all estates of society without being censured by the Church. We shall see what meant to be a woman slave and examine her presence in feminine monastic institutions in Barcelona, to go deeper into the reality of the Monastery of Sant Antoni i Santa Clara de Barcelona, based on a research carried out in its document repository, guarded in the archive of the Monastery of Sant Benet de Montserrat, and the use of unpublished documents.
-dones esclaves
-Barcelona
-Baixa Edat Mitjana
-monestirs
-mujeres esclavas
-Barcelona
-Baja Edad Media
-monasterios
-women slaves
-Barcelona
-Late Middle Ages
-monasteries
-Women slaves -- Barcelona (Catalonia) -- History -- TFG
-Esclaves -- Barcelona (Catalunya) -- Història -- TFG
-Esclavas -- Barcelona (Cataluña) -- Historia -- TFG
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
Bachelor Thesis
Universitat Oberta de Catalunya
         

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters