Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/220579

Un gegant del cel en perill d'extinció : socialització i divulgació de la reintroducció del voltor negre a Catalunya
Anri Puigdomènech, Gerard; Marcet Pavón, Adrià
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències; Boada, Martí, 1949-
La interacció de l’home amb les diferents espècies amb les quals cohabita ha creat casos com el del Voltor Negre (Aegypius monachus), l’au necròfaga més gran d’Europa, que actualment es troba en perill d’extinció. La utilització del territori per a ús antropogènic (ramaderia, xarxes elèctriques, zones urbanes,...) ha fet disminuir la població d’aquesta espècie. Així com la incursió, de manera indirecta, en aquestes poblacions degut a l’acció de l’home podem destacar-ne’n dos, el més rellevant és la intoxicació per verí, degut a l’ús il·legal d’aquestes substàncies per al control de depredadors fa que els tòxics vagin pujant per la piràmide tròfica. La segona causa rellevant és la disminució d’aliment degut a la mixomatosis i a la normativa existent d’obligatorietat de retirada dels animals morts a muntanya per sota dels 1400m. Al fer l’anàlisi de problemàtiques, s’observa que la gran majoria són antròpiques, degudes a la desinformació i al desconeixement, per tant; per a realitzar un bon pla de reintroducció és necessari fer un treball previ de socialització de les poblacions de la zona per a que el projecte sigui eficient. El projecte consisteix en fer una conscienciació social als diferents grups implicats (turisme, escoles i població; ramaders i caçadors), mitjançant documents gràfics, material educatiu, material de suport i materials i mètodes de divulgació. Per a que la vall d’Alinyà i Boumort passin a ser destacades per la presencia establerta de les quatre aus necròfagues més rellevants d’Europa; l’Aufrany, el Trencalòs, el voltor comú i el nostre protagonista: el Voltor Negre.
The interaction between human beings and the species with which they coexist has created cases such as the Black Vulture (Aegypius monachus), the biggest scavenger bird in Europe, which is currently endangered. The anthropogenic use of terrain (livestock, electrical networks, urban zones...) has made a dent in this species population. So has the indirect incursion of human action on these populations, namely poison intoxication, due to the illegal use of these substances for predator control that allowed such substances to climb the food pyramid., and also the lack of food due to myxomatosis and the legal requirement to remove dead animals in the mountains under 1400m. When doing problem analysis, it can be seen that most of them are anthropogenic, due to disinformation and lack of knowledge so, in order to realize a good reintroduction plan and an efficient project, some previous socialization work on populations in the area is required. This work is based on creating some social conscience to the diverse affected groups (tourism, schools and population, farmers and hunters), using graphical documentation, educative material, support material and diverse divulgation methods. The aim is that Alinyà and Boumort valleys are known for their established presence of the four most relevant scavenger birds in Europe, egyptian vulture, bearded vulture, the common vulture and our protagonist: the Black Vulture.
La interacción del hombre con las distintas especies con las que cohabita ha creado casos como el del Buitre Negro (Aegypius monachus) el ave necrófaga más grande de Europa, que actualmente se encuentra en peligro de extinción. La utilización del territorio para uso antrópico (ganadería, redes eléctricas, zonas urbanas,..) ha hecho disminuir la población de esta especie, así como la incursión, de manera indirecta, en estas poblaciones debido a la acción del hombre. Podemos destacar dos, la más relevante es la intoxicación por veneno, debido al uso ilegal de estas sustancias para el control de depredadores hace que los tóxicos suban por la pirámide trófica. La segunda causa relevante es la disminución de alimento debido a las mixomatosis y a la norma presente de obligar la retirada de los animales muertos en el monte por debajo de los 1400 m. Al realizar el análisis de problemáticas se observa que la gran mayoría son antrópicas, debidas a la desinformación y al desconocimiento, por tanto, para realizar un buen plan de reintroducción es necesario hacer un trabajo previo de socialización de los pueblos de la zona para que el proyecto resulte eficiente. Este proyecto consiste en realizar una conciencia social a los diferentes grupos implicados (turismo, escuelas y población, ganaderos, cazadores), mediante documentos gráficos, material educativo, de soporte y materiales y métodos de divulgación. Para que la Vall d’Alinyà y Boumort se conviertan en sitios destacados por la presencia establecida de las cuatro aves necrófagas más relevantes de Europa; el alimoche, el rompe huesos, el buitre común, i nuestro protagonista: el buitre negro.
Voltor negre, educació ambiental
06-2013
504 - Ciències del medi ambient
Voltors -- Alinyà (Vall)
Educació ambiental -- Metodologia
Alinyà (Vall)
Alt Urgell (Catalunya)
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
172 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Descripción
PFC_VoltorNegre_annex01.pdf 1.573 MB PDF Pòster
PFC_VoltorNegre_annex02.pdf 1.514 MB PDF Tríptic general
PFC_VoltorNegre_annex03.pdf 1.450 MB PDF Tríptic per als caçadors
PFC_VoltorNegre_annex04.pdf 1.480 MB PDF Tríptic per als ramaders
PFC_VoltorNegre_resum.pdf 436.2 KB PDF Resum
PFC_VoltorNegre.pdf 7.345 MB PDF Memòria

Mostrar el registro completo del ítem