To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/10609/1741

Redefinición de indicadores y planificación del proceso de recogida de datos de la Biblioteca Virtual de la Universitat Oberta de Catalunya
Pagès i Camps, Gerard
Universitat Oberta de Catalunya. Biblioteca
Pre-print.
Durant l'any 2010, la Biblioteca Virtual de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), finalitza el projecte iniciat en el 2009 de redefinir, mirant cap a l'espai europeu d'ensenyament superior (EEES), els indicadors que serviran per a conèixer, analitzar i explotar les col·leccions i els serveis que ofereix als usuaris, i implementar accions de millora contínua dels processos. Al seu torn el projecte ha servit per a reorganitzar els processos de recollida, tractament i arxivament de dades que s'hauran de realitzar. Seguint l'exemple de processos similars posats en pràctica a l'estat espanyol, com per exemple el de l'UCM, s'està elaborant un catàleg d'indicadors útils per a la gestió de cada un dels serveis i tasques que la biblioteca desenvolupa, i que alhora serveixin per contextualitzar i explicar la nostra activitat. Però el treball no es deté aquí, i a partir de les necessitats detectades, s'ha definit la forma dels diferents informes que es generen per al seguiment i avaluació de la nostra activitat; al mateix temps que s'han detallat els procediments i responsabilitats referents a la recollida de dades, per assegurar-ne la seva consistència i fiabilitat. En el marc actual del sistema bibliotecari català i en el de l'estat espanyol existeixen algunes i eficaces iniciatives per a la recollida de dades i elaboració d'indicadors que serveixen per dibuixar el sistema bibliotecari en el seu conjunt, i de l'entorn de l'educació superior en concret, i que permeten avaluar rendiment i qualitat. Tanmateix, entenent la naturalesa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), d'ensenyament a distància i virtual, aquestes eines no ens permeten una anàlisi adequada de la realitat de la Biblioteca Virtual. És per aquest motiu que, i amb intenció d'obrir diàlegs, des de la Biblioteca de l'UOC, volem donar a conèixer el nostre treball en aquest projecte de redefinició dels indicadors per tal de poder adequar el sistema de millores i de qualitat a la naturalesa de virtualitat que ens caracteritza.
Durante el año 2010, la Biblioteca Virtual de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), finaliza el proyecto iniciado en el 2009 de redefinir, mirando hacia el espacio europeo de enseñanza superior (EEES), los indicadores que servirán para conocer, analizar y explotar las colecciones y los servicios que ofrece a los usuarios, e implementar acciones de mejora continua de los procesos. A su vez el proyecto ha servido para reorganizar los procesos de recogida, tratamiento y almacenamiento de datos que deberán realizarse. Siguiendo el ejemplo de procesos similares puestos en práctica en el estado español, como por ejemplo el de la UCM, se está elaborando un catálogo de indicadores útiles para la gestión de cada uno de los servicios y tareas que la biblioteca desarrolla, y que al mismo tiempo sirvan para contextualizar y explicar nuestra actividad. Pero el trabajo no se detiene aquí, y a partir de las necesidades detectadas, se ha definido la forma de los distintos informes que se generaran para el seguimiento y evaluación de nuestra actividad; al mismo tiempo que se han detallado los procedimientos y responsabilidades referentes a la recogida de datos, para asegurar la consistencia y la fiabilidad de los mismos. En el marco actual del sistema bibliotecario catalán y en el del estado español existen varias y eficaces iniciativas para la recogida de datos y elaboración de indicadores que sirven para dibujar el sistema bibliotecario en su conjunto, y del entorno de la educación superior en concreto, y que permiten evaluar rendimiento y calidad. Sin embargo, entendiendo la naturaleza de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), de enseñanza a distancia y virtual, tales herramientas no nos permiten un análisis adecuado de la realidad de la Biblioteca Virtual. Es por este motivo que, y con intención de abrir diálogos, desde la Biblioteca de la UOC, queremos dar a conocer nuestro trabajo en este proyecto de redefinición de los indicadores para poder entonces adecuar el sistema de mejoras y de calidad a la naturaleza de virtualidad que nos caracteriza.
Over the year 2010, the Virtual Library of the Universitat Oberta de Catalunya (UOC) finishes the project initiated in 2009 of redefining, facing European higher education area (EHEA), the indicators that will serve to understand, to analyze and to exploit the collections and the services offered to users, and implementing actions of processes continuous improvement. In turn, the project has served to reorganize the processes of collecting, processing and data storage to be undertaken. Following the example of similar processes implemented in Spain, like for example the one of the UCM, is developing a catalogue of useful indicators for the management of each one of the services and tasks that the library develops, and at the same time it serves to contextualize and explain our activities. But the work does not stop here, and from the identified needs, there have been defined various reports that are generated for the monitoring and evaluation of our activity, at the same time the procedures and responsibilities relating to data collection to ensure consistency and reliability of these data have been detailed. In the current framework of the Catalan library system and in the Spanish one there are several effective initiatives to collect data and develop indicators that serve to draw the whole library system, and of the higher education in particular, that allow to evaluate their performance and quality. However, understanding the nature of the Universitat Oberta de Catalunya (UOC), distance and virtual learning, such tools do not allow us a proper analysis of the reality of the Virtual Library. It is for this reason and in a spirit of open dialogue, from the Library of the UOC, we want to present our work on this project of redefining the indicators to adapt the system of improvements and quality to the nature of virtuality that characterizes us.
-Avaluació
-Gestió de /per processos
-Models i eines per a la gestió de la qualitat
-Evaluación
-Gestión de/por procesos
-Modelos y herramientas para la gestión de la calidad
-Evaluation
-Process management
-Quality management, models and tools
-Universitat Oberta de Catalunya. Library
-Libraries -- Evaluation
-Universitat Oberta de Catalunya. Biblioteca
-Biblioteques -- Avaluació
-Universitat Oberta de Catalunya. Biblioteca
-Bibliotecas -- Evaluación
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/
Article
Universitat Oberta de Catalunya
         

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters