Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/10361

Una estratègia per a les biblioteques acadèmiques del primer quart del segle XXI
A strategy for academic libraries in the first quarter of the 21st century
Lewis, David W.
Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya; Losantos, Marga
L'extensió de l'aplicació de les tecnologies digitals a les comunicacions acadèmiques ha estat tal que ha alterat el model de servei que les biblioteques acadèmiques havien estat oferint durant el darrer segle. Tenint en compte el creixement explosiu del contingut digital en el web, avui en dia no està gaire clar el que hauria de ser una biblioteca acadèmica. Aquest article és un intent de proporcionar a les biblioteques acadèmiques una estratègia per el que queda del primer quart de segle XXI. El model té cinc elements: 1) completar el pas de les col·leccions en paper a les col·leccions en format electrònic; 2) retirar col·leccions patrimonials ("legacy")impreses; 3) redistribuir l'espai de la biblioteca; 4) modificar l’orientació dels instruments, els recursos i els coneixements tècnics de la biblioteca i la informació; 5) traslladar el focus de les col·leccions de l'adquisició de fons a la gestió del contingut. Es tindran en compte cadascun dels elements de l'estratègia i les seves interaccions. Es d'esperar que el resultat proporcioni un mapa útil per les biblioteques acadèmiques i els campus als quals donen servei.
The wide application of digital technologies to scholarly communications has disrupted the model of academic library service that has been in place for the past century. Given the new Internet tools and the explosive growth of digital content available on the Web, it is now not entirely clear what an academic library should be. This article is an attempt to provide a strategy for academic libraries in what is left of the first quarter of the 21st century. There are five components of the model: 1) complete the migration from print to electronic collections; 2) retire legacy print collections; 3) redevelop library space; 4) reposition library and information tools, resources, and expertise; and 5) migrate the focus of collections from purchasing materials to curating content. Each of the components of the strategy and their interactions will be considered. It is hoped that the result will provide a useful roadmap for academic libraries and the campuses they serve.
09-2008
02 - Biblioteconomia. Documentació
Biblioteques universitàries -- Tecnologia de la informació
Biblioteques universitàries -- Innovacions tecnològiques
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
18 p.
Artículo
Traduccions del CBUC;39
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
Traduccio39.pdf 109.9 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem