Notes:
|
Introducció: Sovint, els pacients oncològics tenen dificultat per alimentar-se
correctament, el que comporta que es puguin desnodrir i desenvolupar complicacions importants. Una de les causes possibles, son els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, capaços de causar una sèrie d’efectes secundaris que afecten a la correcta alimentació.
Hipòtesi: Aquest estudi pretén proporcionar eines als pacients que reben tractaments a la Unitat d’Oncohematologia de l’HUAV (Hospital Universitari Arnau de Vilanova), amb la finalitat de què aprenguin a alimentar-se correctament segons la seva situació individual.
Objectius: Confeccionar una guia alimentària pràctica per als pacients que reben tractaments a les Unitats d’Oncologia.
Metodologia: Els resultats són fruit de l’anàlisi de: 1) Seminaris realitzats al HUAV, recollint-se les necessitats transmeses pels pacients i, 2) Aprofundiment de la literatura científica sobre el tema d’estudi.
Resultats: La materialització de l’estudi és una guia amb recomanacions generals i específiques segons els efectes secundaris. Entre les primeres, destaquen el consumir racions petites i freqüents, dieta variada i equilibrada, mantenir el pes ideal, augment de vegetals i fruites, cereals integrals, coccions senzilles, activitat física suau, etc., així com, limitar el consum de carns vermelles, aliments processats, greixos, sucres, alcohol i tabac. Entre les segones, recomanacions per millorar l’anorèxia, nàusees i vòmits, mucositis, disgèusia, xerostomia, diarrea, restrenyiment, sacietat precoç i neutropènia.
Conclusions: Caldria donar continuïtat a aquesta guia per posar-la en pràctica amb casos reals i ajudar als pacients a elaborar dietes compatibles per a varis efectes
secundaris. |