Canvi climàtic i malalties infeccioses
Coll del Cura, Jaume
Gaju, Núria, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)
Martínez Alonso, María Ramos, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Genètica i de Microbiologia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2010
Descripció: 126 p.
Resum: El canvi climàtic és una realitat i té efectes, tant directes com indirectes, sobre la salut. Són necessàries actuacions concertades per abordar aquestes qüestions de salut pública plantejades pel canvi climàtic, així com també disposar de mecanismes per predir quina serà la seva evolució. En aquest projecte es discuteixen les malalties infeccioses adquirides a través de diferents vies (artròpodes vectors, rosegadors, aigua, aliments i aire) en referència al canvi climàtic al món i també a Catalunya. Basat en una extensa revisió dels treballs i articles publicats, i de comentaris d'experts, es presenta una avaluació dels canvis de les malalties infeccioses: incidència, prevalença i distribució dels patògens i vehicles transmissors en un entorn canviant. En el present estudi es detallen alguns dels casos més estudiats i demostrats d'emergència i reemergència de brots infecciosos a diferents zones del planeta associats a certes variacions en les variables climàtiques. Degut a l'alt nivell d'incertesa sobre el ritme del canvi climàtic i el seu impacte sobre les malalties infeccioses, es proposa un seguit de línies de futur. Una de les propostes és crear una xarxa integrada de dades ambientals i epidemiològiques, amb capacitat de connectar aquestes dades amb la vigilància dels patògens, vectors i de la qualitat de l'aigua, entre d'altres factors. Aquestes anàlisis podrien orientar les estratègies d'actuació en un futur per la protecció de la salut de la població.
Resum: El cambio climático es una realidad y tiene efectos, tanto directos como indirectos, sobre la salud. Son necesarias actuaciones concertadas para abordar estas cuestiones de salud pública planteadas por el cambio climático, así como poseer mecanismos para predecir su evolución. En este trabajo se discuten las enfermedades infecciosas adquiridas a través de distintas vías (artrópodos vectores, roedores, agua, alimentos y aire) en referencia al cambio climático en el mundo y también en Catalunya. Basado en una extensa revisión de los trabajos y artículos publicados, y comentarios de expertos, se presenta una evaluación de los cambios de las enfermedades infecciosas: incidencia, prevalencia y distribución de los patógenos y vehículos transmisores en un entorno cambiante. En el presente proyecto se detallan algunos de los casos más estudiados y demostrados de emergencia y reemergencia de brotes infecciosos a distintas zonas del planeta asociados a ciertas variaciones en las variables climáticas. Debido al alto nivel de incertidumbre sobre el ritmo del cambio climático y su impacto sobre las enfermedades infecciosas, se propone una serie de líneas de futuro. Una de las propuestas es crear una red integrada de datos ambientales y epidemiológicos, con capacidad de conectar estos datos con la vigilancia de los patógenos, vectores y de la calidad del agua, entre otros factores. Estos análisis podrían orientar las estrategias de actuación en un futuro para la protección de la salud de la población.
Resum: Climate change is a reality, and has health effects, both direct and indirect. Concerted action is needed to address public health issues raised by climate change, and have mechanisms to predict its evolution. In this review is discussed infectious diseases acquired through various routes (arthropod vectors, rodents, water, food, air) in reference to climate change in the world and also in Catalunya. Based on an extensive review of published studies and articles, and expert commentary, is presented an assessment of the infectious disease changes: incidence, prevalence, and distribution of pathogens and transmitting vehicles in a changing environment. In this project are some of the most studied and proven emergence and re-emergence outbreaks in different parts of the world associated with certain variations in climatic variables. Due to the high level of uncertainty on the rate of climate change and its impact on infectious diseases, it is proposed a series of lines for the future. One proposal is to create an integrated network for environmental and epidemiological data, with ability to connect this data to the monitoring of pathogens, vectors and water quality, among other factors. Such analysis could guide actuation strategies in the future for the protection of population's health.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Canvis climàtics ; Malalties infeccioses ; Salut pública i medi ambient



Resum del projecte
16 p, 423.3 KB

Projecte
126 p, 3.6 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2011-04-04, darrera modificació el 2022-10-04



   Favorit i Compartir