Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/92721

Avaluació de variables estàtiques i dinàmiques predictives del risc de reincidència en delinqüents sexuals: estudi d’una mostra dels interns de les presons de Catalunya
Soler Iglesias, Carles; García Díez, César
Aquest treball presenta un estudi sobre les variables de risc de reincidència d’un grup de 315 delinqüents sexuals. Els subjectes han estat obtinguts del total d’interns que van sortir en llibertat condicional o definitiva de les presons de Catalunya entre 1998 i 2003. La investigació té dues parts. Una primera quantitativa on s’analitza la capacitat predictiva de 18 variables representatives de la carrera delictiva, l’incompliment de les mesures de supervisió a la comunitat, la conflictivitat a la presó, el tractament i les condicions de la condemna. Durant un període de seguiment que va de tres anys i 10 mesos a nou anys i dos mesos s’ha enregistrat la reincidència en delictes sexuals, delictes violents, qualsevol tipus de delicte violent (tant sexual com no sexual) i reincidència general. A la segona part, qualitativa, s’han fet entrevistes semiestructurades a un grup de 14 delinqüents sexuals dels quals nou havien reincidit i cinc estaven en llibertat condicional. Si bé les variables més comunes a la investigació sobre delinqüència general han mostrat relació amb la reincidència general, només tres variables de la carrera delictiva han mostrat relació amb la reincidència sexual. L’estudi qualitatiu ha permès obtenir informació sobre la influència de les variables dinàmiques més importants. A partir de l’anàlisi del procés del delicte es configuren tres perfils de delinqüents sexuals que ja s’havien trobat a altres investigacions. A partir de la informació obtinguda es proposen algunes orientacions pels programes de tractament.
El estudio analiza en la primera parte 315 delincuentes sexuales que han pasado por prisiones catalanas entre el 1998 y el 2003 y los sigue para conocer su grado de reincidencia hasta noviembre de 2007, fecha en la que se cerró el trabajo de campo. En una segunda parte, se han realizado entrevistas semiestructuradas a un grupo de 14 delincuentes sexuales de los cuales 9 habían reincidido y 5 no. Los resultados permiten obtener información sobre las variables que parecen influir más en la reincidencia. También del análisis se extraen 3 perfiles de delincuentes sexuales que ya se habían dibujado en otras investigaciones. Finalmente se aportan algunas orientaciones para los programas de tratamiento en prisiones.
In the first part, the study analyzes the case of sex offenders who have gone through Catalan prisons between 1998 and 2003 and follow them to know their degree of recidivism until November 2007, date on which the fieldwork was closed. In the second part, semi structured interviews were conducted to a group of 14 sex offenders of which 9 had relapsed and 5 not. The results of this study: allow obtaining information about the variables that seem to have a greater impact on recidivism (I); extracting 3 profiles of sex offenders who have already been identified in former researches (II); and provide some guidance for treatment programs in prisons (III).
2008
343 - Dret penal. Delictes
Delinqüents sexuals -- Catalunya
Presons -- Catalunya
Reincidència (Dret penal) -- Catalunya
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
145 p.
Working Paper
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Documents de treball (Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada). Investigació;
         

Full text files in this document

Files Size Format
SC-3-154-08.pdf 592.6 KB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters