Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/92720

Síndrome d'alienació parental (SAP): aproximació al perfil de competències parentals del progenitor alienat: elaboració d'una guia d'exploració tècnica
Cartié, Mercè; Casany, Ramon; Domínguez, Raquel; Gamero, Mercedes; García, Cristina; González, Matilde
De l’experiència professional de l’equip del SATAF al llarg dels anys, s’ha constatat que un dels conflictes més recurrents, existents en els procediments contenciosos, és el rebuig filial envers un dels progenitors, habitualment, el no-custodi. Un tipus de rebuig filial és la Síndrome d’Alienació Parental (SAP), descrita per Gardner, inicialment, l’any 1985. A partir dels estudis realitzats d’ençà l’any 2004, aquest grup d’investigació pretén centrar la present recerca en el perfil de competències parentals del progenitor alienat. Paral·lelament, s’ha elaborat una entrevista semiestructurada d’exploració de la SAP. Altrament, també s’ha creat una guia d’observadors per tal d’aconseguir certa operativitat diagnòstica. Els resultats obtinguts han partit d’una anàlisis estadística no-paramètrica, considerant el petit tamany de la mostra. Amb l’anàlisi, es constata que la gravetat de la SAP no manté relació quant a presència d’habilitats parentals en el progenitor alienat. D'altra banda, l’actitud d’aquests progenitors incideix en el manteniment de la Síndrome. Disposar d’eines específiques per a l’avaluació d’aquests casos optimitza i operatitvitza les intervencions amb aquestes famílies.
Se realiza un perfil de competencias parentales de los progenitores alienados, y se establecen los instrumentos específicos para la evaluación de estos casos, guía de entrevista semiestructurada y guía de observadores. A pesar de la escasa muestra obtenida, se constata la necesidad y la funcionalidad de disponer de estos instrumentos en las intervenciones.
A profile is prepared showing the parental skills of alienated parents. In addition to specific tools in order to assess such cases, a semi-structured interview guide is prepared along with an observer's guide. Despite the small sample obtained, it is both necessary and useful to benefit from these kinds of instruments for interventions.
11-2008
347 - Dret civil
Síndrome d'alienació parental
Guàrdia i custòdia -- Aspectes psicològics
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original i el Centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
51 p.
Documento de trabajo
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Documents de treball (Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada). Investigació;
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
AJ-3240-08.pdf 429.9 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem

Documentos relacionados

Otros documentos del mismo autor/a

Martínez Benjamín, Juan José; Martínez-García, Marina; Ortiz Castelló, Miquel Angel; Talaya, Julia; Baron, Anna; Rodríguez Velasco, G.; Martin Davila, José; Bonnefond, Pascal; Gárete-Martín, Jorge; García, Cristina
Díaz, Marta; García, Cristina; Sebastiani, Giorgia; Zegher, Francis de; López-Bermejo, Abel; Ibáñez Toda, Lourdes
Bazán, Laura; Font, Eva; García, Cristina; Prat, Ivette