Diseño e implementación de un divisor de potencia en banda dual con estructuras metamateriales basadas en CSRRs
García Rincón, Jordi
Martín, Ferran, (Martín Antolín) dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Electrònica)
Bonache Albacete, Jordi, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Electrònica)
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola d'Enginyeria

Data: 2007
Descripció: 58 p.
Resum: L'electromagnetisme és una branca de la física que està en continu estudi. Fins a mitjans de la dècada dels 60 es pensava que, per a la propagació de les ones electromagnètiques fos possible, els medis propagatius havien de presentar una permitivitat dielèctrica i una permeabilitat magnètica simultàniament positives. No obstant, Victor G. Veselago va revolucionar la teoria electromagnètica amb la idea dels medis amb ε i μ negatives i va donar amb això origen als medis metamaterials. En el present treball s'estudiaran els principis físics en els que es fonamenten els metamaterials. Es veuran algunes de les seves característiques que els converteixen en medis exòtics i com aquestes poden ser utilitzades en el desenvolupament de dispositius amb prestacions difícils d'obtenir amb les tecnologies convencionals. A continuació s'aplicaran els conceptes tractats en el disseny d'un inversor d'impedàncies implementat mitjançant ressonadors en anells oberts complementaris. Aquest dispositiu, que presentarà un funcionament en banda dual, serà utilitzat en el posterior disseny d'un divisor de potencia. Finalment es realitzarà la implementació física del divisor de potencia dissenyat i es verificarà el seu correcte funcionament amb les mesures pertinents.
Resum: El electromagnetismo es una rama de la física que está en continuo estudio. Hasta mediados de la década de los 60 se creía que para que la propagación de las ondas electromagnéticas fuera posible, los medios propagativos debían presentar una permitividad dieléctrica y una permeabilidad magnética simultáneamente positivas. Sin embargo, Víctor G. Veselago revolucionó la teoría electromagnética con la idea de los medios con ε y μ negativas, dando con ello origen a los medios metamateriales. En el presente trabajo se estudiarán los principios físicos en los que se fundamentan los metamateriales. Se verán algunas de sus características que los convierten en medios exóticos y como éstas pueden ser utilizadas en el desarrollo de dispositivos con prestaciones difíciles de obtener con las tecnologías convencionales. A continuación se aplicarán los conceptos tratados en el diseño de un inversor de impedancias implementado mediante resonadores en anillos abiertos complementarios. Este dispositivo, que presentará un funcionamiento en banda dual, será usado en el posterior diseño de un divisor de potencia. Finalmente se realizará la implementación física del divisor de potencia diseñado y se verificará su correcto funcionamiento con las mediciones pertinentes.
Resum: Electromagnetism is a branch of physics which is under continuously consideration. Until the middle of 60th decade, it was thought so that the electromagnetic waves propagation were possible, the propagative's mediums must present dielectric permittivity and magnetic permeability simultaneously positive. Nevertheless, Victor G. Veselago revolutionized the electromagnetic theory with the idea of mediums with negatives ε and μ, giving with it origin to the metamaterials. In the present essay, the physical principles in which the metamaterials are based will be studied. It will be also showed some of their characteristics that turn them into exotics' mediums and how they can be employed to develop new devices with performance features which are hard to obtain with the conventional technologies. Then, the treated concepts will be applied into the design of impedances' inverter implemented by complementary split ring resonators. This device, which will display dual band operation, will be used in the later design of a power divider. Finally, it will be realized the physical implementation of the designed power divider and their correct operation will be verified with the pertinent measurements.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i l'escola i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Enginyeria de Telecomunicació / Telecommunication Engineering [4313797]
Col·lecció: Escola d'Enginyeria. Projectes i treballs de final de carrera. Enginyeria de Telecomunicació
Document: Treball final de grau
Matèria: Dispositius electrònics ; Disseny i construcció



Projecte
58 p, 1.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Enginyeria. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-08-22



   Favorit i Compartir