Abstract:
|
L’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Sant Joan Despí tracta prop del 45 % de
l’aigua potable que es consumeix en l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Aquesta planta té
capacitat per tractar fins a 6 m3/s d’aigua superficial del riu Llobregat o aigua subterrània del
seu aqüífer, mitjançant una sèrie de processos fisico-químics que la converteixen en una de
les potabiltzadores més complexes d’Europa. Les quatre grans etapes del tractament són:
• Pretractament: basat en un desbast previ, una preoxidació i un desarenat
• Clarificació: on té lloc una coagulació-floculació, seguida d’una decantació i filtració
per sorra
• Afinament: destinat a la millora organolèptica de l’aigua, consta d’una ozonització i
una filtració per carbó actiu granular
• Postcloració: que garanteix el control microbiològic de l’aigua fins que aquesta sigui
consumida.
Aquest tractament però, no produeix un aigua que compleixi les expectatives de tast del
consumidor, a més de tenir dificultats en el compliment de les futures exigències introduïdes
pel R.D.140/2003 que limita la concentració de trihalometans (THM) en 100 ppm a partir de
gener del 2009. Un dels principals problemes radica en la gran salinitat de l’aigua del
Llobregat i en la impossibilitat d’eliminació d’aquesta amb l’actual tractament.
En aquest projecte es proposa una nova línia de tractament basada en tecnologies
avançades aplicable a l’ETAP de Sant Joan Despí, que consisteix en tractar parcialment
l’aigua clarificada del riu Llobregat amb un procés d’Osmosi Inversa (OI) i substituint la
filtració per sorra de l’actual etapa de clarificació per una filtració amb membranes
d’Ultrafiltració, que redueixen de forma important la càrrega de treball de les etapes
posteriors i a més garanteixen un augment de la vida útil de les membranes d’OI.
Els resultats del present estudi demostren la viabilitat de la nova línia de tractament
proposada, que a més de garantir els nivells de qualitat exigits pel R.D.140/2003, millora la
producció de l’ETAP al disminuir les hores d’aturada de la planta per la baixa qualitat de
l’aigua del riu. |