El Real Conservatorio de Artes (1824-1850) : Orígenes y gestación de la ingeniería industrial moderna
Ramón Teijelo, Javier
Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis d'Història de les Ciències

Data: 2002
Descripció: 158 p.
Resum: El "Conservatorio de Artes" tuvo un origen Ilustrado, emulando a su homónimo parisino, pero nació durante el absolutismo (1824), tras un frustrado intento afrancesado (1810). Absorbió al "Gabinete de Máquinas" y tuvo como primer director a López de Peñalver. Supuso un puente entre la Ilustración y la Ingeniería Industrial decimonónica, sobre todo, a partir de la institucionalización del envío de pensionados a la "École Centrale des Arts et Manufactures" parisina, con cuyo retorno consigue transformarse en "Real Instituto Industrial" (1850). Aparte destaca su proyección social, tanto en su papel de oficina de patentes como en la promoción de exposiciones industriales.
Resum: El "Conservatorio de Artes" va tenir un origen il·lustrat, emulant el seu homònim parisenc, però va néixer durant l'absolutisme (1824), després d'un intent afrancesat frustat (1810). Va absorbir el "Gabinete de Máquinas" i va tenir López de Peñalver com a primer director. Va ser un pont entre la Il·lustració i l'Enginyeria Industrial vuitcentista, sobretot a partir de la institucionalització de l'enviament de pensionats a l'"École Centrale des Arts et Manufactures" parisenca, amb el retorn dels quals aconsegueix transformar-se en "Real Instituto Industrial" (1850). D'altra banda, també destaca la seva projecció social, tant en el seu rol d'oficina de patents com en la promoció d'exposicions industrials.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i el centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Centre d'Estudis d'Història de les Ciències. Treballs de recerca de postgrau
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Enginyeria industrial ; Història



158 p, 2.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2009-07-13, darrera modificació el 2023-11-16



   Favorit i Compartir