Empreu aquest identificador per citar o enllaçar aquest document: http://hdl.handle.net/2072/4361

Hacia una desarticulación del tópico de la ‘virgen triste’ en el Epistolario de Juana Borrero
Moris Campos, Judith
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres; Aznar Soler, Manuel
Las instituciones asociadas al hecho literario han reservado a la escritora cubana Juana Borrero (1877-1896) la categoría de “mito”. La presente lectura de su valioso Epistolario privilegia una mirada psicológica que desarticula los principales tópicos que han favorecido el mito. Con ese fin, se ha contextualizado a Borrero en la literatura hispanoamericana y cubana del XIX; se han reevaluado algunos tópicos biográficos y críticos; y se han delimitado los principales componentes de su discurso epistolar: las claves psicológicas de su subjetividad, las estrategias de seducción y autoafirmación, las cartas como collage de emociones, la retórica del discurso y del mito amoroso, y la retórica de la corporalidad. Finalmente, se proponen nuevas imágenes para la autora a partir del comparatismo con otras imágenes femeninas de fin de siglo europeo e hispanoamericano.
Les institucions associades al fet literari han reservat a l’escriptora cubana Juana Borrero (1877-1896) el destí del “mite”. La nostra lectura del seu valuós Epistolario privilegia una mirada psicològica que deconstrueix els principals tòpics que han fet possible el mite. Amb aquesta finalitat, s’ha contextualitzat a Borrero dins la literatura hispanoamericana i cubana del XIX; s’han revaluat alguns tòpics biogràfics i crítics; i s’han delimitat els principals components del seu discurs epistolar: claus psicològiques de la subjectivitat, estratègies de seducció i autoafirmació, les cartes com a collage d’emocions, la retòrica del discurs i del mite amorós, i la retòrica de la corporalitat. Finalment, es proposen un seguit de noves imatges de l’autora a partir del comparatisme amb d’altres imatges femenines de la fi de segla europea i hispanoamericana
20-09-2007
8 - Lingüística i literatura
Borrero, Juana
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i el departament i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Text complet d'aquest document

Fitxers Mida Format
Treball de recerca.pdf 1.979 MB PDF

Mostra el registre complet del document