dc.contributor |
Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Organització d'Empreses |
dc.contributor |
Fitó Bertran, Maria Àngels |
dc.contributor.author |
Plaza i Gallart, Míriam |
dc.date |
2009-06 |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/2099.1/7825 |
dc.language.iso |
cat |
dc.publisher |
Universitat Politècnica de Catalunya |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.subject |
Àrees temàtiques de la UPC::Economia i organització d'empreses |
dc.subject |
Industrial management |
dc.subject |
Productivity accounting |
dc.subject |
Empreses -- Gestió i control |
dc.subject |
Sistemes productius |
dc.title |
Implantació d'un model de costos ABC (Activity Based-Costing), en una empresa del sector vinícola, Bodegues Monclús |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.description.abstract |
L’objectiu del projecte és la determinació del cost i la rendibilitat real de cadascun dels
productes de l’empresa del sector vinícola Bodegues Monclús, mitjançant la implantació del
sistema de costos ABC, basat en la imputació de cost al producte segons les activitats.
En primer lloc, es farà una presentació de l’empresa i els seus productes i es detallarà el
procés productiu d’obtenció dels mateixos, que permetrà distingir totes les tasques
necessàries per a l’elaboració dels productes.
Seguidament, i de forma prèvia, al desenvolupament del model ABC es realitzarà un estudi
de costos basat en el mètode “Full-Cost Industrial”, ja que varen ser els resultats de
l’aplicació d’aquest model a l’empresa els que van constituir la motivació de l’elaboració
d’aquest projecte.
A continuació es procedirà a l’aplicació del mètode ABC. A partir de l’estudi detallat del
procés productiu que segueix l’empresa es distingiran les activitats necessàries per a
l’elaboració dels productes i es realitzaran la identificació i quantificació de les activitats que
afegeixen valor al producte, permetent la imputació al producte pel grau d’ús de cada
activitat i no pel volum produït. En l’aplicació del model s’estudiaran també les vies de
distribució dels productes i els costos derivats d’aquesta activitat així com de
l’aprovisionament de matèries primeres per a l’empresa.
Finalment, es compararan els resultats obtinguts amb el mètode ABC amb els del mètode
“Full-Cost Industrial”, tot justificant la idoneïtat de la implantació del model de costos basats
en les activitats tant en aquesta empresa com en qualsevol altra del sector vinícola de
forma general.
El projecte es completa valorant l’aportació informativa en la presa de decisions
empresarials que representa la implantació del mètode ABC, tant a nivell de costos com a
nivell productiu. |