To access the full text documents, please follow this link: http://hdl.handle.net/2117/110457

Efecte de Meloidogyne i de l'empelt sobre els compostos bio actius del meló Cantaloupe
Nogales Herranz, Sandra
Pujolà Cunill, Montserrat; Achaerandio Puente, María Isabel
The nematodes are nowadays the main problem of the horticultural crops with a high economic value, a very good instance of this, is the melon cultive. Nematodes not only have badly influence in the production and the vegetative performance, but also have influence in the quality of the fruit , showing at the same time different alternatives to their control. The main aim of this "TFG" is study what is the effect of the nematodes presence on the ground and the use of the graft in the composition of bioactive compounds in the case of Cantaloupe melon (Cucumis melo var.cantalupensis), to be able to evaluate the efficacy of this crop technique. The rootstock that I used, was the Cucumis metuliferus, and as a stem, it was considered the Cantaloup melon , called "Paloma" variety. Two consecutive crops drip irrigation were made in greenhouses. In the first one, made it between March and July, four harvestings were carried out, whereas in the second one made it between September and October, nine harvestings were carried out. The testing plots were localized in the Agrópolis, and they were artificially infested by the nematode "Meloidogyne incognita's (MI)". The design of the plots had two different sectors, D and E. The D sector didn't have the presence of nematodes, and in the other hand, E sector did have. Each sector was divided in ten plots, from 1 to 5 doesn't infest, and from 6 to 10, were artificially infested. Therefore, four crops were made it: graft/nematode, graft/no nematode, no graft/nematode, no graft/no nematode. The results shown a significant difference (p <0,05) between the graft/nematode and no graft/no nematodes crops in the total content of carotenes; between graft/no nematodes and no graft/nematodes in the total hydrophilic antioxidant capacity and among nematode/no graft, no nematode/graft and nematode/graft crops in the content of total phenolic compounds. So, we can conclude that the graft could to slightly increase the hydrophilic antioxidant capacity, the fat-soluble antioxidant capacity, the content of carotenes and the ascorbic acid. However, reduces the phenolic compounds. Otherwise, the nematodes presence, could increase the content of carotenes in a remarkable way, and in a slightly way the concentrations of phenolic compounds, the lipophilic antioxidant capacity and ascorbic acid; and reduce the hydrophilic antioxidant capacity.
Els nematodes constitueixen, avui dia, el principal problema nematològic de cultius hortícoles de gran interès econòmic, com és el cultiu del meló. No només influeixen negativament en la producció i rendiment vegetatiu si no que també afecten a la qualitat del fruit, presentant, alhora, diferents alternatives pel seu control. L'objectiu principal d'aquest treball final de grau és estudiar l'efecte de la presència del nematode al sòl i la utilització de l'empelt en la composició de compostos bio actius del meló cantaloupe (Cucumis melo var.cantalupensis), per avaluar l'eficàcia d'aquesta tècnica de conreu. El portaempelt utilitzat va ser Cucumis metuliferus i com a tija es va considerar el meló cantaloupe varietat Paloma. Es van realitzar dos cultius consecutius de reg per degoteig en hivernacle. En el primer, Març-Juliol, es van dur a terme 4 grups de collites mentre que en el segon, Setembre-Octubre, es van fer nou collites. Les parcel·les experimentals van ser situades a l'Agròpolis i infestades artificialment pel nematode Meloidogyne incognita (MI). El disseny de camp va constar de dos sectors: D i E, sense presència i amb presència de nematodes, respectivament, on cada sector es dividia en deu parcel·les, de la 1 a la 5 no infestades i de la 6 a la 10, infestades artificialment. Així que, es formen quatre conreus: empelt/nematode, empelt/sense nematode, sense empelt/nematode i sense empelt/sense nematode. Els resultats van indicar diferències significatives (p<0,05) entre el conreu empelt/ nematodes i sense empelt/ sense nematodes en el contingut de carotens totals; entre el conreu empelt/sense nematodes i sense empelt/nematodes en la capacitat antioxidant total hidrofílica i entre el conreu nematode/sense empelt, sense nematode/empelt i nematode/empelt en el contingut de compostos fenòlics totals. Per tant, l'empelt podria augmentar lleugerament la capacitat antioxidant hidrofílica, la capacitat antioxidant liposoluble, el contingut de carotens i d'àcid ascòrbic i disminuir els compostos fenòlics. D'altra banda, la presència de nematodes augmenta el contingut de carotens de forma remarcable i lleugerament les concentracions de compostos fenòlics, la capacitat antioxidant liposoluble i l'àcid ascòrbic i disminueix la capacitat antioxidant hidrofílica.
Los nematodos, hoy en día, son el principal problema nematológico de cultivos hortícolas de gran interés económico, como es el cultivo de melón. No sólo influyen negativamente en la producción y en el rendimiento vegetativo sino que también afectan a la calidad del fruto, presentando, al mismo tiempo, diferentes alternativas para su control. El objetivo principal de este trabajo final de grado es estudiar el efecto de la presencia del nematodo en el suelo y la utilización del injerto en la composición de compuestos bio activos del melón Cantaloupe (Cucumis melo var.cantalupensis) para evaluar la eficacia de esta técnica de cultivo. El portainjerto utilizado fue Cucumis metuliferus y como tallo se consideró el melón Cantaloupe variedad Paloma. Se realizaron dos cultivos consecutivos de riego por goteo en invernadero. En el primero, Marzo-Julio, se llevaron a cabo 4 cosechas mientras que en el segundo, Septiembre-Octubre, se realizaron nueve cosechas. Las parcelas experimentales fueron situadas en el Agròpolis e infestadas artificialmente por el nematodo Meloidogyne incognita (MI). El diseño de campo constó de dos sectores: D y E, sin presencia y con presencia de nematodos, respectivamente, donde cada sector se dividía en diez parcelas, de la 1 a la 5 no infestadas y de la 6 a la 10 , infestadas artificialmente. Por lo tanto, se formaron cuatro cultivos: injerto / nematodo, injerto / sin nematodo, sin injerto / nematodo y sin injerto / sin nematodo. Los resultados indicaron diferencias significativas (p <0,05) entre el cultivo injerto / nematodos y sin injerto / sin nematodos en el contenido de carotenos totales; entre el cultivo injerto / sin nematodos y sin injerto / nematodos en la capacidad antioxidante total hidrofílica y entre el cultivo nematodo / sin injerto, sin nematodo / injerto y nematodo / injerto en el contenido de compuestos fenólicos totales. Por tanto, el injerto podría aumentar ligeramente la capacidad antioxidante hidrofílica, la capacidad antioxidante lipofílica, el contenido de carotenos y de ácido ascórbico y disminuya los compuestos fenólicos. Por otra parte, la presencia de nematodos podría aumentar el contenido de carotenos de forma remarcable y ligeramente las concentraciones de compuestos fenólicos, capacidad antioxidante lipofílica y ácido ascórbico y disminuir la capacidad antioxidante hidrofílica.
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Agricultura
Root-knot nematodes
Acid ascòrbic
Capacitat antioxidant total
Carotens
Compostos fenòlics
Empelt
Portaempelt
Nematodes fitoparàsits
Melons -- Varietats
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters