dc.contributor |
Comas Angelet, Jordi |
dc.contributor.author |
Pons Durà, Bernat |
dc.coverage.spatial |
east=4.096527099609375; north=39.925535281697286; name=Alaior, 07730, Illes Balears, Espanya |
dc.date |
2017-10-26 |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/2117/109367 |
dc.language.iso |
cat |
dc.publisher |
Universitat Politècnica de Catalunya |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.subject |
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Agricultura::Agricultura sostenible |
dc.subject |
Organic farming |
dc.subject |
Agricultura ecològica. Menorca |
dc.subject |
Agricultura ecològica -- Balears |
dc.title |
L'agroecologia i l'agricultura ecològica a Menorca |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.description.abstract |
The present work consists on three different parts but intertwined and divided into chapters. The first part consists of chapters 3, 4, 5 and 6 and deals with the explanation of agroecology and organic farming. The goal is to be understandable by a wide range of people and that is why a plain language is used that apart from defining it also makes constant references to the current context and history to understand everything better. The second part is made up of chapter 7 and deals with the situation of agroecology and ecological agriculture in Menorca. The methodology used to determine it is the bibliographic search and interviews. The results of the interviews are divided into objectives and subjective: the objectives are the result of the surveys that were included within the same interview, and the subjective ones are the fruit of my impressions as a result of the interviews and the conversations that generated these encounters. From here we make reflections on the results and generate a diagnosis. For the scope of the subject in question, in this work there is written the recipe of all problems but simply some comments that introduce new proposals. What is evident is that not only technological, but also social, political, economic, ethical and cultural changes are necessary to implement true sustainable development. The third and final part of this work is made up of chapter 8 and deals with the most elaborate proposal in relation to the diagnosis. This is a brief economic feasibility study of farms with organic farming. It does not focus on a specific farm, but on a model-type farm and taking into account a number of aspects could have a certain projection in Menorca. The objective is to simply demonstrate its economic viability and, therefore, an approximate calculation is always made of prudence since today economic viability is responsible for its survival. For the calculation, data from the bibliographic search have been used, but most of them have been provided directly by the farmers of Menorca. Absorbing the maximum of ideas emerged throughout the work has been proposed a viable and pioneering ecological farm and triggering more changes in other areas. |
dc.description.abstract |
L'actual treball consta de tres parts diferenciables, però entrellaçades i dividides per capítols. La primera part està formada pel capítols 3, 4, 5 i 6 i tracta sobre l'explicació de l'agroecologia i l'agricultura ecològica. L'objectiu és que sigui entenedora per un ampli ventall de persones i per això s'utilitza un llenguatge planer que, a part de definir-la, també fa referències constants al context actual i a la història per tal de entendre-ho millor tot plegat. Així com el títol del primer apartat ja apel·la al lector, alguns fragments del text presenten un llenguatge persuasiu ja que l'autor té la doble intenció de defensar i motivar sobre l'agroecologia. La segona part està formada pel capítol 7 i tracta sobre la situació de l'agroecologia i l'agricultura ecològica a Menorca. La metodologia utilitzada per determinar-la és la recerca bibliogràfica i les entrevistes. Els resultats de els entrevistes es divideixen en objectius i subjectius: els objectius fruit de les enquestes que s'incloïen dins la mateixa entrevista, i els subjectius fruit de les meves impressions arrel de les trobades. A partir d'aquí es fan reflexions sobre els resultats i es genera un diagnòstic. Per l'abast del tema en qüestió, en aquest treball no hi ha escrita la recepta de totes les problemàtiques sinó que simplement alguns comentaris que introdueixen noves propostes. Tot i això, l'agricultura ecològica a Menorca no es presenta com una mera etiqueta de venta i adopta un aire agroecològic amb agricultors apassionats per la seva feina. El que és evident es que per implementar un veritable desenvolupament sostenible no només seran necessaris canvis tecnològics, sinó que també socials, polítics, econòmics, ètics i culturals. La tercera i última part d'aquest treball està formada pel capítol 8 i es tracta de la proposta més elaborada en relació al diagnòstic. Es tracta d'un breu estudi de viabilitat econòmica de les finques amb agricultura ecològica. No es centra amb una finca en concret, sinó en un finca tipus model i que tenint en compte una sèrie d'aspectes podria tenir una certa projecció a Menorca. L'objectiu és demostrar-ne simplement la seva viabilitat econòmica i, per tant, s'han fet uns càlculs a grans trets sempre des de la prudència ja que actualment la viabilitat econòmica és la responsable de la seva supervivència. Pel seu càlcul s'han utilitzat dades de la recerca bibliogràfica, però la majoria d'elles han estat proporcionades directament pels agricultors menorquins. Absorbint el màxim d'idees sorgides al llarg del treball, s'ha proposat una finca ecològica viable i pionera o desencadenant de més canvis en altres àmbits. |
dc.description.abstract |
El actual trabajo consta de tres partes diferenciables pero entrelazadas y divididas en capítulos. La primera parte está formada por los capítulos 3, 4, 5 y 6 y trata sobre la explicación de la agroecología i la agricultura ecológica. El objetivo es que sea entendedora por un amplio abanico de personas y por eso se utiliza un lenguaje llano que aparte de definir-la también hace constantes referencias al contexto actual y a la historia para entenderlo todo mejor. Así como el título del primer apartado ya apela al lector, algunos fragmentos del texto presentan un lenguaje persuasivo ya que el autor tiene la doble intención de defensar y motivar sobre l'agroecologia. La segunda parte está formada por el capítulo 7 y trata sobre la situación de la agroecología y la agricultura ecológica en Menorca. La metodología utilizada para determinar-la es la búsqueda bibliográfica y las entrevistas. Los resultados de las entrevistas se dividen en objetivos y subjetivos: los objetivos son fruto de las encuestas que se incluían dentro de la misma entrevista, y los subjetivos son fruto de mis impresiones a raíz de las entrevistas y las conversaciones que generaron estos encuentros. A partir de aquí se hacen reflexiones sobre los resultados y se genera un diagnóstico. Por el alcance del tema en cuestión, en este trabajo no hay escrita la receta de todas las problemáticas sino que simplemente algunos comentarios que introducen nuevas propuestas. A pesar de todo, la agricultura ecológica en Menorca no se presenta como una mera etiqueta de venta y adopta un aire agroecológico con payeses apasionados por su trabajo. Lo que es evidente es que para implementar un verdadero desarrollo sostenible no sólo son necesarios cambios tecnológicos, sino que también sociales, políticos, económicos, éticos y culturales. La tercera y última parte de este trabajo está formada por el capítulo 8 y trata de la propuesta más elaborada en relación al diagnóstico. Se trata de un breve estudio de viabilidad económica de las fincas con agricultura ecológica. No se centra en una finca en concreto, sino en una finca tipo modelo y que teniendo en cuenta una serie de aspectos podría tener una cierta proyección en Menorca. El objetivo es demostrar la viabilidad económica y se hacen unos cálculos aproximados siempre des de la prudencia ya que hoy en día la viabilidad económica es la responsable de su supervivencia. Para el cálculo se han utilizado datos de la búsqueda bibliográfica, pero la mayoría de ellos han sido proporcionados directamente por los agricultores menorquines. La finca propuesta es viable ,pionera y desencadenante de más cambios en otros ámbitos. |