dc.contributor |
Comas Angelet, Jordi |
dc.contributor.author |
Català Torrella, Bruna |
dc.date |
2017-10-10 |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/2117/108743 |
dc.language.iso |
cat |
dc.publisher |
Universitat Politècnica de Catalunya |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
dc.rights |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/ |
dc.subject |
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Agricultura::Agricultura sostenible |
dc.subject |
Fruit trees |
dc.subject |
Fruiters |
dc.subject |
Producció ecològica |
dc.subject |
Sosteniblitat |
dc.subject |
Arbres fruiters -- Conreu ecològic |
dc.title |
Criteris de sostenibilitat en fruiters en producció ecològica |
dc.type |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
dc.description.abstract |
The aim of this study is to elaborate and contrast the application of an index of sustainability for fruit ecological plantations. To evaluate and analyse the different degrees of environmental impact caused by the diverse technical of management allowed and used in ecological production for this type of plantations. The interpretation of the results of this index should allow the evaluation of the sustainability degree in the different situations, since the ecological production certification doesn't always ensure that is an entirely sustainable production system neither the same in all the cases. The index of sustainability of the fruit ecological plantations wants to be a compound indicator that considers the consumptions of energy, water and phytosanitary as well as the economical productivity of the production. The previous parameters are expressed in kilograms of fruit produced to standardize the units of analysis. Even though the index has been created thinking in comparing different type of ecological plantation managements, it could be also applied to study the sustainability of other production systems or to compare ecological plantations and those which are not. The index has been applied to a sample of fruit ecological plantations of Catalonia, which nowadays, it is still a reduced, very intensive and technical production. This system, currently, starts from a complex situation, either for establishing a new crop or converting one conventional crop to ecological. This first application is useful for evaluating the feasibility of the index and for obtaining some results with which contrast. For the elaboration of this index it has been created a survey-card, which has allowed to collect the information in a tidy, systematic and coherent way. The results show that there are some differences of sustainability in the production management of the ecological plantations, and provides a first impression of the sustainability qualification of these current plantations. In conclusion, analyse a concept as complex as the sustainability one is highly complicated. And the limitation of the scope of the evaluation affects in loosing many important nuances. Nevertheless, the analysis of the impacts associated to the agricultural production is a principal question that allows to improve the sustainability of our actions and promotes the preservation of the natural resources involved in this production. |
dc.description.abstract |
L'objectiu d'aquest treball és elaborar i contrastar l'aplicació d'un índex de sostenibilitat per a finques ecològiques de fruiters. Per avaluar i analitzar sobre el terreny els diferents graus d'impacte ambiental causats per les diverses tècniques de maneig permeses i utilitzades en producció ecològica en aquest tipus de finques. La interpretació dels resultats d'aquest índex ha de permetre valorar el grau de sostenibilitat de les diferents situacions, ja que la producció ecològica certificada no sempre comporta un sistema de producció completament sostenible ni igual en tots els casos. L'índex de sostenibilitat de la fructicultura ecològica vol ser un indicador compost que té en compte els consums d'energia, aigua i fitosanitaris així com la productivitat econòmica de la producció. Els paràmetres anteriors s'expressen en quilograms de fruita produïda per tal d'unificar les unitats d'anàlisi. Malgrat que l'índex s'ha creat pensant en comparar diferents tipus de maneig en finques ecològiques, també es pot aplicar per estudiar la sostenibilitat d'altres sistemes de producció o per comparar finques ecològiques i finques que no ho són. L'índex s'ha aplicat a una mostra de finques fructícoles ecològiques de Catalunya, que avui en dia, es tracta d'una producció encara reduïda, molt intensiva i tècnica. Aquest tipus de producció parteix, ara per ara, d'una situació complexa, tant pel que fa a l'establiment d'un cultiu des de zero, com per convertir-ne un de convencional a ecològic. Aquesta primera aplicació serveix tant per avaluar la viabilitat de l'índex, com per obtenir uns resultats i poder-los contrastar. Per a l'elaboració d'aquest índex s'ha creat una fitxa-enquesta que ha permès recollir la informació de manera ordenada, sistemàtica i coherent. Els resultats demostren que hi ha certes diferències de sostenibilitat en la gestió de la producció de finques ecològiques, i permeten generar una primera impressió de quina és la qualificació de la sostenibilitat d'aquestes finques actuals. En conclusió, analitzar un concepte tan complex com el de sostenibilitat és complicat. I la limitació de l'abast de l'avaluació fa que es perdin molts matisos importants. Però l'anàlisi dels impactes associats a la producció agrícola, és una qüestió cabdal que permet millorar la sostenibilitat de les nostres accions i fomentar la preservació dels recursos naturals involucrats en aquesta producció. |
dc.description.abstract |
El objetivo de este trabajo es elaborar y contrastar la aplicación de un índice de sostenibilidad para fincas de frutales ecológicas. Para evaluar y analizar sobre el terreno, los diferentes grados de impacto ambiental causados por las diversas técnicas de manejo permitidas y utilizadas en producción ecológica en este tipo de fincas. La interpretación de los resultados de este índice tiene que permitir valorar el grado de sostenibilidad de las diferentes situaciones, puesto que la producción ecológica certificada no siempre comporta un sistema de producción completamente sostenible ni igual en todos los casos. El índice de sostenibilidad de la producción frutícola ecológica quiere ser un indicador compuesto que tiene en cuenta los consumos de energía, agua y fitosanitarios, así como la productividad económica de la producción. Los parámetros anteriores se expresan en kilogramos de fruta producida para unificar las unidades de análisis. A pesar de que el índice se ha creado pensando en comparar diferentes tipos de manejo de fincas ecológicas, también se podría aplicar para estudiar la sostenibilidad de otros sistemas de producción o para comparar fincas ecológicas y fincas que no lo son. El índice se ha aplicado a una muestra de fincas frutícolas ecológicas de Cataluña, que hoy en día, aún se trata de una producción reducida, muy intensiva y técnica. Este tipo de producción parte, actualmente, de una situación compleja, tanto por lo que refiere a establecer un cultivo desde cero, como para convertir uno de convencional a ecológico. Esta primera aplicación sirve tanto para evaluar la viabilidad del índice como para obtener unos resultados y poderlos contrastar. Para la elaboración de este índice se ha creado una ficha-encuesta que ha permitido recoger la información de manera ordenada, sistemática y coherente. Los resultados demuestran que hay ciertas diferencias de sostenibilidad en la gestión de la producción de fincas ecológicas, y permiten generar una primera impresión de cuál es la calificación de la sostenibilidad de estas fincas actuales. En conclusión, analizar un concepto tan complejo como el de sostenibilidad es complicado. Y la limitación del alcance de la evaluación hace que se pierdan muchos matices importantes. Pero el análisis de los impactos asociados a la producción agrícola es una cuestión primordial que permite mejorar la sostenibilidad de nuestras acciones y fomentar la preservación de los recursos naturales involucrados en esta producción. |