Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/261027

ArxiMaps: descripció arxivística i geolocalització. Estudi de cas dels fons notarials catalans
Meinhardt Llopis, Carla
Universitat Autònoma de Barcelona. Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents; Mauri Martí, Alfred (Dir.); Ruiz Gómez, Vicenç (Dir.)
En el marc d’un nou paradigma digital, aquest treball proposa una manera innovadora de concebre els instruments de descripció i recuperació de la informació on-line basada en l’aprofitament de les noves tecnologies i centrada en les necessitats i expectatives dels usuaris digitals. A través de l’estudi de cas dels fons notarials històrics catalans, demostra el potencial que la geolocalització pot aportar a la comunitat arxivística en la descripció i difusió del patrimoni documental i com pot millorar la visibilitat i accessibilitat dels arxius. Més enllà de l’anàlisi i el disseny intel·lectual, el treball es complementa amb la creació d’un prototip de mapa interactiu dels arxius i fons notarials catalans que permet consultar de manera intuïtiva i eficient la descripció de la documentació notarial a través d’un recurs centralitzat, atractiu, dinàmic i funcional que respon perfectament a les demandes de l’usuari actual. Paraules clau: Instruments de descripció, noves tecnologies, geolocalització, reutilització, usuaris digitals, accessibilitat, difusió, innovació, fons notarials, bases de dades, arxius.
En el ámbito de un nuevo arquetipo digital, el presente trabajo de final de máster propone una forma innovadora de concebir los instrumentos de descripción y recuperación de la información online, fundamentada en la explotación de las nuevas tecnologías y centrada en las necesidades y las expectativas de los usuarios digitales. Mediante el estudio de caso de los fondos notariales históricos catalanes, demuestra el potencial que la geolocalización puede aportar a la comunidad archivística, tanto en la descripción y difusión del patrimonio documental, como en mejorar la visibilidad y accesibilidad de los archivos. Más allá del análisis y diseño intelectual, este trabajo culmina con la creación de un prototipo del mapa de los archivos y fondos notariales catalanes, que permite consultar de forma intuitiva y eficiente la descripción de la documentación notarial a través de un recurso centralizado, atractivo, dinámico y funcional que responde perfectamente a las demandas del usuario actual. Palabras clave: Instrumentos de descripción, nuevas tecnologías, geolocalización, reutilización, usuarios digitales, accesibilidad, difusión, innovación, fondos notariales, bases de datos, archivos.
In the context of a new digital paradigm, this project presents an innovative way of conceiving finding aids and retrieval online information based on the use of new technologies and focused on the needs and expectations of digital users. Through the case study of Catalan notarial historical fonds, this work shows the potential that geolocation can bring to the archival community for the description and dissemination of documentary heritage and how it can improve the visibility and accessibility of archives. Beyond the intellectual analysis and design, this work culminates in the creation of a prototype map of Catalan archives and notarial fonds available on the Internet, which provides intuitive and efficient access to the description of the notarial documentation through a centralized, attractive, dynamic and functional resource that perfectly meets the demands of the current user. Keywords: Finding aid, new technologies, geolocation, repurpose, digital users, accessibility, diffusion, innovation, notarial fonds, databases, archives.
2016
004 - Informàtica
02 - Biblioteconomia. Documentació
93 - Història. Ciències auxiliars de la història. Història local
Arxius notarials - Catalunya
Informació -- Sistemes d'emmagatzematge i recuperació
Arxius -- Innovacions tecnològiques
Sistema de posicionament global
Descripció arxivística
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
99 p.
info:eu-repo/semantics/masterThesis
Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
Treball de recerca.pdf 2.186 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem