Estudio multidisciplinario del ecosistema manglar en la comunidad tradicional de Curral Velho (Ceará, Brasil) : evaluación ambiental del estado del ecosistema afectado por la camaronicultura
Serra Pompei, Maria Camila
Rossi, Sergio (Rossi Heras)
Queiroz, Luciana de Souza
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Títol variant: Evaluación ambiental del estado del ecosistema manglar afectado por la acuicultura del camarón en la comunidad de Curral Velho (Ceará, Brasil)
Títol variant: Environmental evaluation of the mangrove ecosystem affeted by shrimp aquaculture in the community of Curral Velho (Acara, Ceara, Brasil)
Títol variant: Avaluació ambiental de l'estat de l'ecosistema manglar afectat per l'aqüicultura de gambes a la comunitat de Curral Velho (Acarau, Ceará, Brasil)
Data: 2014
Descripció: 147 p.
Resum: Desde la implantación de fincas de cría de camarón cercanas a la comunidad de Curral Velho (Acarau, Ceara, Brasil), se ha producido un deterioro del medio; afectando por consiguiente al estilo de vida tradicional de la comunidad, la cual depende en gran parte de los servicios ecosistémicos aportados por el manglar. En este artículo se sintetizan los resultados obtenidos durante el estudio de la situación actual del ecosistema manglar afectado por la camaronicultura en la zona de Curral Velho. La incorporación de un análisis de la vegetación, junto con el uso de un indicador de calidad del agua y de fauna, la ostra de manglar (Crassostrea Rhizophorae), han permitido realizar una primera aproximación del estado actual del ecosistema; y estimar por ende el efecto de los viveros en la zona. En segundo lugar, mediante la literatura, se han relacionado los resultados observados con los impactos responsables de esta situación. En la zona afectada, los resultados obtenidos muestran: una abundancia más marcada de una especie arbórea, Avicennia germinans; un descenso de densidades más pronunciado entre estadios arbóreos; y diámetros inferiores de los árboles; así como densidades y tamaños de concha de Crassostrea rhizophorae inferiores respecto a la zona control. Se ha observado también la práctica mortalidad de ostras en la zona de descarga de efluentes. Los principales impactos responsables del deterioro del medio parecen ser la salinización de los acuíferos; las actividades relacionadas con el final de cada ciclo productivo; y los efectos que éstos producen en la fauna y ciclo de nutrientes del ecosistema, repercutiendo por tanto en la productividad del manglar.
Resum: An environmental degradation has occurred since the creation of intensive shrimp farms near the community of Curral Velho (Acarau, Ceara, Brazil), thereby affecting the traditional and local lifestyle of the inhabitants. These inhabitants strongly depend on the ecosystem services provided by the mangrove. This paper synthesizes the results obtained in the research of the mangrove ecosystem's actual situation, which is affected by prawn aquaculture in the area of Curral Velho. The incorporation of vegetation analysis altogether with water quality and faunal indicators, as the mangrove oyster (Crassostrea rhizophorae), allowed to perform a first approximation of the mangrove's actual state, and enabled to estimate the effects of shrimp ponds in the area. Secondly, through the scientific research, a linkage between the results and impacts generated by the ponds has been established. In the affected creek, the results show the following: the dominance of an arboreal specie, Avicennia germinans; a more pronounced decrease of densities trough tree's stages; lower tree diameters; as well as, lower densities and shell sizes of the oysters compared to the control creek. Also, it has been observed a mortality of almost all the oysters in the nearest zone of the effluent's discharge. The main environmental impacts responsible of the mangrove deterioration seem to be: salt water intrusion, activities related with the end of each productive cycle, and their effects on the nutrient cycle and wildlife of the ecosystem, therefore having repercussions in the mangrove productivity.
Resum: Des de la implantació de finques de cria de gambes properes a la comunitat de Curral Velho (Acarau, Ceara, Brasil), s'ha produït un deteriorament del medi, afectant per tant l'estil de vida tradicional de la comunitat, la qual depèn en gran mesura dels serveis ecosistèmics aportats pel manglar. En aquest article es sintetitzen els resultats obtinguts durant l'estudi de la situació actual de l'ecosistema manglar afectat per la camaronicultura a Curral Velho. L' incorporació d'un anàlisis de la vegetació juntament amb l'ús d'un indicador de la qualitat de l'aigua i de la fauna, l'ostra de manglar (Crassostrea rhizophorae), han permès realitzar una primera aproximació de l'estat actual del ecosistema, i estimar posteriorment l'efecte dels vivers en aquesta zona. En segon lloc, mitjançant la literatura, s'han relacionat els resultats observats amb els impactes responsables d'aquesta situació. En la zona afectada, els resultats obtinguts mostren una abundància més marcada d'una espècie vegetal, Avicennia germinans; un descens de densitats més marcat entre estatges arboris; i diàmetres dels arbres inferiors; així com densitats i mides de les closques d'ostres inferiors respecte la zona control. També s'ha observat la pràctica mortalitat absoluta d'ostres en la zona de descàrregues d'efluents. Els principals impactes responsables pel deteriorament del medi semblen ser la salinització dels aqüífers; les activitats relacionades amb la fi de cada cicle productiu; i els efectes que aquests provoquen en la fauna i el cicle de nutrients del ecosistema, repercutint per tant en la productivitat del manglar.
Nota: Aquest projecte està relacionat amb els realitats per David Vide Pifarre i Maria Briansó Martínez, i per Joan Carrasco Domínguez i Júlia Amorós Monrabà.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Ecologia forestal ; Curral Velho (Brasil) ; Aqüicultura ; Brasil ; Mol·luscs ; Cria i desenvolupament ; Pesca



147 p, 3.5 MB

18 p, 516.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2016-04-14, darrera modificació el 2022-07-09



   Favorit i Compartir