Para acceder a los documentos con el texto completo, por favor, siga el siguiente enlace: http://hdl.handle.net/2117/83111

Efecte de biopreparats formulats amb microorganismes del sòl i melassa sobre la reproducció del nematode Meloidogyne spp i el desenvolupament vegetal en cultiu de tomàquet
Orellana Comas, Manuel
Ornat Longarón, Cèsar; Giné Blasco, Ariadna; Sorribas Royo, Francisco Javier
Summary The control effect of a biopreparation made from indigenous forest mulch, technique known as Mountain Microorganisms, on a known population of Meloidogyne spp., was investigated on tomato plants of Cherry, grown in greenhouse, on pots filled with sterile substrate. Four weekly applications of the biopreparation, the same biopreparation sterilized, and a molasses dilution (8 ml/L d'aigua), at a rate of 8,4 ml per plant. The first application was made just after trasplanting the crop; one week after, 1 J2 per cc of soil was inoculated, and the other three applications were made at a weekly cadence. Once the trial was finalized, after the nematode completed a generation, the air dry wheight, the root fresh wheight and the number of eggs per plant were evaluated. The biopreparation didn't show any effect on the air or root growth. Egg production in plants treated with the active biopreparation and the molasses dilution was lower than in the control; in the sterilized biopreparation, there was no difference in egg production.
Es va determinar l'efecte de control d'un biopreparat líquid fet a partir de material de mantell de bosc autòcton, tècnica coneguda com a Activació de Microorganismes de Muntanya, sobre una població de Meloidogyne spp., en cultiu de tomàquet tipus Cherry, en torretes amb substrat estèril. Es van realitzar 4 aplicacions de biopreparat actiu (MMactivat), el mateix biopreparat esterilitzat en autoclau (MMautoclavat), i una dilució de melassa (8 ml/L d'aigua), a raó de 8,4 ml per planta. La primera aplicació es va fer just en el moment de trasplantar el conreu, una setmana abans d'inocular 1 J2 per cc de sòl; i els tres tractaments restants amb freqüència setmanal després de la inoculació. Al final de l'assaig, després de que el nematode completés una generació, es va avaluar el pes sec aeri i el pes fresc de les arrels i el nombre d'ous per planta. El biopreparat no va mostrar cap efecte sobre el desenvolupament aeri i radicular de la planta. La producció d'ous en les plantes tractades amb el biopreparat actiu i la dilució de melassa va ser menor que en el testimoni sense tractar, però no així en el tractament amb biopreparat esterilitzat.
Resumen Se determinó el efecto de control d'un biopreparado líquido preparado a partir de material de mantillo de bosque autóctono, técnica conocida como Activación de Microorganismos de Montaña, sobre una población de Meloidogyne spp., en cultivo en invernadero de tomate tipo Cherry, en tiestos con sustrato estéril. Se realizaron cuatro aplicaciones de biopreparado activo (MMactivado), el mismo biopreparado esterilizado en autoclave (MMautoclavado), i una dilución de melaza (8 ml/L de agua), a razón de 8,4 ml por planta. La primera aplicación se realizó justo después de trasplantar el cultivo, una semana antes de inocular 1 J2 por cc de suelo; i las tres aplicaciones restantes, con frecuencia semana después de la inoculación. Al final del ensayo, después de que el nematodo completara una generación, se evaluó el peso seco aéreo y el peso fresco de raíz y el número de huevos por planta. El biopreparado no mostró ningún efecto sobre el desarrollo aéreo y radicular de la planta. La producción de huevos en las plantas tratadas con el biopreparado activo y la dilución de melaza fue menor que en el testimonio; no así en las tratadas con el biopreparado esterilizado.
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària
Àrees temàtiques de la UPC::Enginyeria agroalimentària::Agricultura
Tomatoes
Control biològic
Nematode agallador
Solanum lycopersicum
Melassa
Nematodes fitoparàsits
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Universitat Politècnica de Catalunya
         

Mostrar el registro completo del ítem