Lesbianes, televisió i emponderament : la construcció dels personatges de lesbianes a les ficcions televisives espanyoles
Domènech Morro, Sònia
Soriano Clemente, Jaume, 1965- , dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències de la Comunicació

Data: 2015
Descripció: 87 p.
Resum: Com es construeix el lesbianisme a través dels personatges lèsbics és el tema al voltant del qual gira aquest treball. Es focalitza especialment en l'anàlisi del potencial empoderador per al col·lectiu de lesbianes de les imatges que transmeten les televisions espanyoles a través de les sèries. Tenen els mitjans la capacitat d'incidir en el procés d'empoderament i desempoderament d'un col·lectiu oprimit? Com s'utilitza aquesta capacitat? Aquest treball es basa en la idea que sí, que els mitjans, com a espais de generació i transmissió de discursos i d'ideologia, tenen poder i capacitat per a donar o restar poder a determinats grups socials. Amb aquest fonament s'estudia de quina manera fan servir aquesta capacitat les ficcions televisives de producció espanyola pel que fa al col·lectiu de lesbianes. Si bé és cert que el nombre de personatges lèsbics ha crescut molt en els darrers anys, el present treball pretén observar si l'augment en quantitat es tradueix en una millora qualitativa. Per això s'observa quin paper tenen els patrons heteronormatius de construcció de personatges i trames en la construcció dels personatges de lesbianes. Prenent referents des de Monique Wittig fins a Judith Butler, es tracta d'un estudi de continguts que vol observar si les sèries espanyoles contribueixen al canvi social o, en canvi, el frenen. Per a fer-ho, s'ha escollit una mostra de sèries que va des de 1995 fins a l'actualitat, repassant alguns dels personatges lèsbics que han tengut més presència en antena els darrers vint anys. S'han analitzat fragments concrets, buscant aquelles escenes que tracten temàtiques com la sexualitat, la maternitat, les relacions de parella o les relacions familiars, per a tenir un quadre el més complet possible sobre la temàtica. Finalment s'ha observat l'evolució en el tractament del lesbianisme a les ficcions televisives espanyoles a través de la posada en comú dels resultats de l'anàlisi de cada temàtica a cada sèrie. Un bon tractament mediàtic del lesbianisme és imprescindible per a l'empoderament del col·lectiu. La visualització pública és tan important com la igualtat de drets per a fer possible acabar amb ideologies com la lesbofòbia o l'homofòbia. I en aquest cas, els mitjans de comunicació convencionals, com la televisió, hi tenen un gran paper.
Resum: Cómo se construye el lesbianismo a través de los personajes lésbicos es el tema en torno al cual gira este trabajo. Se focaliza especialmente en el análisis del potencial empoderador para el colectivo de lesbianas de las imágenes que transmiten las televisiones españolas a través de las series. ¿Tienen los medios la capacidad de incidir en el proceso de empoderamiento y desempoderamiento de un colectivo oprimido? ¿Cómo se utiliza esta capacidad? Este trabajo se basa en la idea de que sí, que los medios, como espacios de generación y transmisión de discursos y de ideología, tienen poder y capacidad para dar o restar poder a determinados grupos sociales. Con este fundamento se estudia de qué manera utilizan esta capacidad las ficciones televisivas de producción española con respecto al colectivo de lesbianas. Si bien es cierto que el número de personajes lésbicos ha crecido mucho en los últimos años, el presente trabajo pretende observar si el aumento en cantidad se traduce en una mejora cualitativa. Por ello se observa qué papel tienen los patrones heteronormativos de construcción de personajes y tramas en la construcción de los personajes de lesbianas. Tomando referentes desde Monique Wittig hasta Judith Butler, se trata de un estudio de contenidos que quiere observar si las series españolas contribuyen al cambio social o, en cambio, el frenan. Para ello, se ha escogido una muestra de series que va desde 1995 hasta la actualidad, repasando algunos de los personajes lésbicos que han tenido más presencia en antena durante los últimos veinte años. Se han analizado fragmentos concretos, buscando aquellas escenas que tratan temáticas como la sexualidad, la maternidad, las relaciones de pareja o las relaciones familiares, para tener un cuadro lo más completo posible sobre la temática. Finalmente se ha observado la evolución en el tratamiento del lesbianismo en las ficciones televisivas españolas a través de la puesta en común de los resultados del análisis de cada temática en cada serie. Un buen tratamiento mediático del lesbianismo es imprescindible para el empoderamiento del colectivo. La visualización pública es tan importante como la igualdad de derechos para hacer posible acabar con ideologías como la lesbofobia o la homofobia. Y en este caso, los medios de comunicación convencionales, como la televisión, tienen un gran papel.
Resum: How lesbianism is constructed through lesbian characters is one of the main topics of this work. It especially focuses on analysing the lesbian images potential for empowering that Spanish television transmits through its series. Have media the ability to influence the process of empowerment and disempowerment of an oppressed group? How is this capacity used? This work is based on the idea that, in fact, they do. Media, as spaces of generation and transmission of discourses and ideology, have the power and capacity to give or remove power to certain social groups. Through this idea is studied how Spanish series use this ability over lesbian. While the number of lesbian characters has grown considerably in recent years, this study aims to observe if the increase in amount results in a qualitative improvement. To do this, this paper studies the role of heteronormative patterns of building characters and plots in the construction of lesbian characters. Taking references from Monique Wittig to Judith Butler, this is a study of content that tries to see if Spanish series are contributing to social change or not. To do this, it has been chosen a sample of series running from 1995 to the present, reviewing some of the lesbian characters who have had more presence on the air for the last twenty years. Specific fragments were analysed, looking for scenes that deal with issues such as sexuality, motherhood, relationships or family relationships, to have an idea as complete as possible of the subject. Finally, it has been studied the evolution of the treatment of lesbianism in Spanish television fiction through the sharing of the results of the analysis of each subject in each series. A good media treatment of lesbianism is essential for the empowerment of the collective. The public display is as important as equal rights to end with ideologies as homophobia or lesbophobia. And, in this case, the conventional media, like television, have a great role.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Català
Col·lecció: Facultat de Ciències de la Comunicació. Treballs de màster i postgrau. Màster Oficial en Mitjans, Comunicació i Cultura
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Mitjans de comunicació de massa ; influència ; Televisió ; Influència ; Sèries televisives ; Espanya



87 p, 677.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Institut de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (InCom-UAB)
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències de la Comunicació. TFM

 Registre creat el 2015-12-08, darrera modificació el 2022-07-09



   Favorit i Compartir