Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/253812

Perspectives actuals de les estratègies i beneficis de la comunicació terapèutica en pacients oncològics.
Poza Gonzalez, Marina
Enfrontar-se a un diagnòstic de càncer és un repte difícil d’assumir, no només per la complexitat de la malaltia en si, sinó perquè aquesta té un gran impacte psicològic, cultural i social. Els malalts experimenten diverses reaccions emocionals durant tot el procés iniciat amb el diagnòstic i persistit en les diverses etapes de la malaltia. Les infermeres són responsables de la continuïtat de les cures d’aquest tipus de pacient i alhora, del suport emocional que pot oferir davant el pacient oncològic com a conseqüència dels canvis psicològics i socials que representa. Una efectiva comunicació ens permetrà una bona revelació dels sentiments d’aquests pacients que afavorirà l’alleujament de les sensacions. És fonamental proporcionar una comunicació terapèutica amb el pacient per tal d’enfocar les seves cures i circumstàncies personals de forma individualitzada i afavorir el benestar i la satisfacció en la salut del mateix. La comunicació verbal i no verbal de forma combinada és la eina indispensable per millorar la qualitat assistencial amb un pacient amb necessitats psicosocials. El principal objectiu és conèixer els diferents canvis emocionals que poden produir-se al pacient, a la família i cuidadors per ajudar a enfrontar millor les dificultats de la nova situació i garantir una millor qualitat de vida. De manera que en aquesta revisió bibliogràfica es presentaran les principals estratègies comunicatives que poden facilitar la relació entre el pacient oncològic adult i el personal d’infermeria.
Facing a cancer diagnosis is a daunting challenge to take on, not only because of theillness complexity but also because of the psychological, cultural and social impact. Patients feel vast emotional responses during the whole process initiated with the diagnosis and the remaining several stages of the illness. Nurses are responsible of the care continuity of that patient in addition to the emotional support that they can offer to the oncologic patient as a result of the psychological and social changes that are represented. An effective communication provides a good disclosure of feelings which contributes to the distress relief. It is fundamental to provide a therapeutic communication with the patient so as to focus on his care and personal circumstances individually and to achieve well-being and health satisfaction. Verbal and non-verbal communication combined is the main key to improve the quality assistance with a patient with psychosocial needs. The aim is recognising the different emotional changes that can be produced to the patient, to the family and carers to help them at facing better the difficulties of the new reality and ensure a better quality of life. Thus, this literature review presents the main communicative strategies that may facilitate the relation between the adult oncologic patient and the nursing staff.
Tutora: Susana SANCHEZ
24-08-2015
614 - Higiene i salut pública. Contaminació. Prevenció d'accidents. Infermeria
Infermeria
Oncologia
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
43 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
Universitat Internacional de Catalunya
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
Marina_Poza_González.pdf 458.5 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem