Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/219361

El Comportament humà en situacions de crisi: resultats del projecte de recerca europeo BESECU
Vallès Port, Lola; Cervera, Carles; BeSeCu (Projecte); Gandia, Conxita
Institut de Seguretat Pública de Catalunya
Les aportacions que es presenten en aquest llibre mostren els resultats de la investigació sobre el comportament humà en situacions d’emergència que s’ha dut a terme en el marc del projecte de recerca europeu BeSeCu. El projecte Be- SeCu —acrònim de Behaviour, Security and Culture (Comportament, Seguretat i Cultura)— forma part de la línia d’investigació i coneixement en matèria de seguretat del Setè Programa Marc de la Unió Europea. Concretament, el projecte es centra en una de les necessitats bàsiques establertes per la política europea en matèria de seguretat, com és la de conèixer en profunditat la realitat de les emergències a través de les persones que les han patit o dels professionals que hi treballen diàriament. Per assolir aquest objectiu, el projecte ha investigat les diferències i similituds del comportament humà en diferents situacions d’emergència i en diversos països europeus per tal de millorar els processos d’evacuació i protecció en aspectes com ara la comunicació, les indicacions i els procediments d’intervenció dels agents actuants. Les situacions d’emergències s’han investigat mitjançant dos actors clau, és a dir des de l’òptica de persones que han estat víctimes d’una situació d’emergència i des de l’òptica dels professionals dels serveis d’emergència. El grup principal d’estudi dels serveis d’emergència ha estat els cossos de bombers. La investigació del comportament humà, tant de víctimes com dels serveis d’emergència (cossos de bombers), s’ha centrat en cinc tipus diferents d’emergències: incendis d’habitatge, incendis en edificis públics, atemptats terroristes, terratrèmols i inundacions. El projecte estava format per un consorci d’institucions en què participaven un grup multidisciplinari de psicòlegs, sociòlegs, criminòlegs, enginyers i professionals de les emergències que treballen en escoles de bombers i policies, serveis d’emergència, centres de recerca i investigació i universitats de set països europeus: • Alemanya: Ernst-Moritz-Arndt Universität Greifswald, Department of Health and Prevention, Institute of Psychology (coordinació del projecte); • Alemanya: Hamburg Fire and Emergency Service Academy; • Espanya: Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Unitat de Recerca de l’Escola de Policia i de l’Escola de Bombers; • Anglaterra: University of Greenwich, Fire Safety Engineering Group; • Itàlia: Università di Bologna, Gruppo di Ricerca in Psicologia dell’Emergenza; • República Txeca: Prague Psychiatric Centre; • Suècia: Man-Technology-Organisation; • Turquia: Association of Emergency Ambulance Physicians.
2013
6 - Ciències aplicades
Víctimes de catàstrofes -- Actituds
Gestió de les situacions d'emergència -- Aspectes psicològics
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
159 p.
Libro
Institut de Seguretat Pública de Catalunya
Segments de Seguretat;3
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
El comportament huma (web).pdf 7.654 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem

Documentos relacionados

Otros documentos del mismo autor/a

Cervera, Carles; Vallès Port, Lola; Jornades sobre el lideratge en el comandament de les dones a la policia (2012 : Mollet del Vallès)
Vallès Port, Lola; Jornades sobre el lideratge en el comandament de les dones a la policia (2012 : Mollet del Vallès)
Vallès Port, M. Dolors; Cervera, Carles; Institut de Seguretat Pública de Catalunya.Grup de Recerca Gestió alternativa de conflictes a la policia; Jornades sobre la gestió alternativa de conflictes a la policia(2012:Mollet del Vallès)