Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/216869

Els baixonets a Catalunya : una aproximació organològica, funcional i del repertori : el fons musical de Canet de Mar
Sebastià Ortigosa, Efrem
Escola Superior de Música de Catalunya; Borràs i Roca, Josep
Aquest treball fa un estudi dels baixonets a Catalunya des de les perspectives organològica, funcional i del repertori. A partir de les informacions aportades pels instruments originals, pels tractats i per estudis especialitats, es defineixen una tipologia instrumental pròpiament hispànica, i unes funcions principalment relacionades amb la música vocal religiosa de mitjans del segle XVI a mitjans del segle XVIII. Posteriorment, es realitza un estudi de la música amb baixonet a la localitat de Canet de Mar. A partir del treball de camp al seu arxiu parroquial, es compilen vuit obres específiques per a baixonet, se'n transcriuen alguns manuscrits, i se'n defineixen els principals aspectes formals i funcionals. El cas de Canet de Mar es pot considerar com un exemple més o menys representatiu de la pràctica instrumental i del repertori específic del baixonet a Catalunya a finals del segle XVII i començaments del segle XVIII.
Este trabajo hace un estudio de los bajoncillos en Cataluña desde las perspectivas organológica, funcional y del repertorio. A partir de las informaciones aportadas por los instrumentos originales, por tratados y por estudios especializados, se definen una tipología instrumental propiamente hispánica, i unas funciones principalmente relacionadas con la música vocal religiosa de mediados del siglo XVI a mediados del siglo XVIII. Posteriormente, se realiza un estudio de la música con bajoncillo en la localidad de Canet de Mar. A partir del trabajo de campo en su archivo parroquial, se recopilan ocho obras específicas para bajoncillo, se transcriben algunos manuscritos, y se definen sus principales aspectos formales y funcionales. El caso de Canet de Mar se puede considerar como un ejemplo más o menos representativo de la práctica instrumental y del repertorio específico del bajoncillo en Cataluña a finales del siglo XVII y principios del siglo XVIII.
This work comprises a study of the soprano, alto and tenor dulcians in Catalonia, the baixonets, from organological, functional and repertory perspectives. From the information provided by the original instruments, along with treatises and specialized works, a particular hispanic instrumental typology is defined, as well as certain functions related principally with the religious vocal music from the mid-16th to mid-18th century. Subsequently, a study of baixonet music is carried out in the town of Canet de Mar. From fieldwork in the parish archives there, eight specific works for baixonets are compiled, some manuscripts are transcribed and the principal formal and functional aspects are defined. The case of Canet de Mar can be considered a more or less representative example of the instrumental practice and the specific repertoire for the baixonet in Catalonia at the end of the 17th and beginning of the 18th century.
2013-07-23
78 - Música
Fagot, Música per a -- Catalunya -- S. XVI
Fagot, Música per a -- Catalunya -- S. XVII
Fagot, Música per a -- Catalunya -- S. XVIII
Arxius eclesiàstics -- Canet de Mar
Música -- Manuscrits
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/es/
188 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Full text files in this document

Files Size Format Description
PF Efrem Sebastià Ortigosa.pdf 61.09 MB PDF Projecte final

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters