Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/215123

Música d’Amèrica Llatina del segle XX : el piano a l’Argentina, al Brasil i a Cuba
Goñi Santamaria, Garazi
Escola Superior de Música de Catalunya; Surinyac, Josep
No podem pensar en una tradició musical llatinoamericana si no és a partir de la relació i confrontació de les cultures indígenes, africanes i europees, enteses des de la colonització fins a corrents immigratoris posteriors. El que es coneix com a nacionalisme musical va molt més enllà de les limitades barreres d'una nació o de la utilització de melodies i ritmes trets del folklore; consisteix en tot un procés de difusió i d'assimilació que sí que ens fa possible parlar d'unes produccions sonores pròpies, en aquest cas argentines, cubanes o brasileres. Enmig d'aquest context, els compositor llatinoamericans de música culta han hagut de fer una difícil elecció entre la música europea i la dels seus propis països, elecció que mitjançant aquest treball m'agradaria destacar.
No podemos pensar en una tradición musical latinoamericana si no es a partir de la relación y confrontación de las culturas indígenas, africanas y europeas, entendidas desde la colonización hasta las corrientes inmigratorias posteriores. Lo que se conoce como nacionalismo musical va más allá de las limitadas barreras de una nación, o de la utilización de melodías y ritmos sacados del folclore; consiste en todo un proceso de difusión y de asimilación que sí que nos hace posible hablar de unas producciones sonoras propias, en este caso argentinas, cubanas o brasileñas. En medio de este contexto, los compositores latinoamericanos de música culta han tenido que hacer una difícil elección entre la música europea y la de sus propios países, elección que mediante este trabajo me gustaría destacar.
In order to understand the Latin American musical tradition, we need to have a close look at the connections and relationships that have taken place among the Indigenous, African and European cultures from the colonization till the later migratory flows. What has been known as Musical Nationalism goes beyond the limited barriers of a nation, or of the use of melodies and rhythms taken from folklore; it consists of a diffusion and assimilation process that makes it possible to talk of sonorous works of their own, as in this case they would be Argentinian, Cuban, or Brazilian. In this context, Latin American intellectual music composers had to make a difficult choice between the European music and that of their own countries; a choice that I would like to emphasize by means of this essay.
10-07-2013
78 - Música
Música -- Amèrica Llatina -- S. XX
Piano, Música per a -- Argentina -- S. XX -- Anàlisi i apreciació
Piano, Música per a -- Brasil -- S. XX -- Anàlisi i apreciació
Piano, Música per a -- Cuba -- S. XX -- Anàlisi i apreciació
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
57 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato Descripción
PF Garazi Goñi Santamaria.pdf 1.289 MB PDF Projecte final

Mostrar el registro completo del ítem