Efectos de la aplicación de cenizas de caldera de biomasa en el modelo jerárquico de agregación de un suelo forestal bajo condiciones oceánicas
Guillén Escribà, Carla
Alcañiz, Josep M., (Josep Maria) dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Gartzia Bengoetxea, Nahia tut.
González Arias, Ander tut.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2013
Descripció: 111 p.
Resum: Se ha estudiado los efectos que tiene la aplicación de cenizas de caldera de biomasa, en el modelo jerárquico de agregación (Tisdall y Oades, 1982) y en la estabilización del C orgánico en un suelo forestal situado en la zona templada del País Vasco. Para ello, se aplicaron 3 tratamientos con diferentes dosis de ceniza en muestras de suelo tamizadas a 250 μm procedentes de un huerto semillero de pinus radiata. Estas muestras fueron incubadas durante 3 meses y fraccionadas los días 29, 44, 64, 78 y 92 con la intención de separar los macroagregados grandes (LMagg), de los macroagregados pequeños (Magg), microagregados (magg), limos (silt) y arcillas (clay). Todas las fracciones fueron analizadas para determinar su contenido en C orgánico. Los resultados mostraron que con la aplicación de cenizas, el modelo jerárquico de agregación de suelo se cumple para las fracciones LMagg, Magg y magg, pero no para la fracción silt. Además se ha observado que las cenizas promueven la formación de microagregados aumentado así la capacidad de secuestro de C del suelo, pero en cambio disminuye la proporción de macroagregados, hecho que podría acarrear una disminución en la calidad estructural del suelo.
Resum: S'ha estudiat els efectes que té l'aplicació de cendres de caldera de biomassa, en el model jeràrquic d'agregació (Tisdall i Oades, 1982) i estabilització del C orgànic en un sòl forestal situat a la zona temperada del País Basc. Per fer-ho, es van aplicar 3 tractaments amb diferents dosis de cendra en mostres de sòl tamisades a 250 μm procedents d'una plantació de pinus radiata. Aquestes mostres van ser incubades durant 3 mesos i fraccionades els dies 29, 44, 64, 78 i 92 amb la intenció de separar els macroagregats grans (LMagg), dels macroagregats petits (Magg), microagregats (magg), llims (silt) i argiles. Totes les fraccions van ser analitzades per determinar el seu contingut en C orgànic. Els resultats van mostrar que amb l'aplicació de cendres, el model jeràrquic d'agregació del sòl es compleix per a les fracciones LMagg, Magg i magg però no per a la fracció silt. A més s'ha observat que les cendres promouen la formació de microagregats augment d'aquesta manera la capacitat de segrest de C del sòl, però en canvi disminueix la proporció de macroagregats, fet que podria implicar una disminució en la qualitat estructural del sòl.
Resum: The aim of this study was to evaluate the effects of biomass boiler ashes application on the hierarchical model of aggregation and stabilization (Tisdall and Oades, 1982) in a forest soil located in the Basque Country temperate region. To this end, three treatments with different ash doses were applied in a 250 μm sieved soil samples from a pinus radiata forest. Those samples were incubated for 3 months and fractionated at days 29, 44, 64, 78 and 92 to isolate large macroaggregates (LMagg), small macroaggregates (Magg), microaggregates (magg), silt and clay fractions. All fractions were analyzed for organic C content. The results showed that with ash application, the hierarchical model of aggregation holds for LMagg, Magg and magg fractions but not to silt fraction. In addition, results indicate that ashes promote microaggregates formation increasing soil C sequestration but instead, reduce macroaggregates proportion, which could lead to a soil structural quality decrease.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Sòls forestals ; País Basc ; Biomassa ; Combustió ; Adobs ; Aspectes ambientals ; Carboni ; Emmagatzematge



Resum
10 p, 1009.4 KB

Projecte
111 p, 4.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2013-04-29, darrera modificació el 2022-07-31



   Favorit i Compartir