Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/204362

An Instrumental analysis of the European Union´s capability to act in conflict response
Miralles Solé, Débora, 1972-
Since its origins, the European Union has striven to be an actor on the International scene and a place in conflict Management. Yet the EU’s lack of activity cannot be justified by a mere lack of capacities. The EU counts with numerous political, economic, and, since 2003, civil and military instruments that should allow it to precede a comprehensive conflict response. This publication consists of a description of these instruments and an analysis of the final use that the Union makes of them in the different stages of a conflict. Examples will show us the EU’s main weakness in providing a comprehensive and timely response when a conflict breaks out.
Des dels seus orígens, la Unió Europea s'ha esforçat per ser un actor en l'escena internacional i un lloc en el maneig de conflictes. No obstant això, la manca de la UE de gestió no pot ser justificat per una simple falta de capacitats. Els comptes de la UE amb nombrosos instruments polítics, econòmics, i, des de 2003, civils i militars s que han de permetre que procedeixen a una resposta integral conflicte. Aquesta publicació consta d'una descripció d'aquests instruments i una anàlisi de la utilització final que la Unió fa d'ells, en les diferents etapes d'un conflicte. Alguns exemples ens mostren la debilitat principal de la UE per oferir una resposta integral i oportuna quan un conflicte esclata.
2003
32 - Política
Resolució de conflictes (Dret) -- Unió Europea, Països de la
Unio Europea -- Relacions Exteriors
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
87 p.
Book
Institut Universitari d'Estudis Europeus
Quaderns de treball;42
         

Full text files in this document

Files Size Format
quanderns de treball 42.pdf 955.0 KB PDF

Show full item record

Related documents

Other documents of the same author

 

Coordination

 

Supporters