Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/200800

Avaluació de programes formatius de seguretat viària i la reincidència posterior
Hilterman, Ed; Mancho Fora, Roger
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
Els programes formatius d’educació viària són una mesura penal alternativa que s’imposa habitualment als autors dels delictes relacionats amb el trànsit (articles 379 i següents del Codi Penal) per suspendre o substituir la pena de presó. Aquests programes tenen un doble objectiu: aconseguir reduir a curt termini la sinistralitat viària i propiciar un canvi cultural permanent en la conducció. L’objectiu principal d’aquesta recerca va ser identificar les característiques comunes dels infractors de trànsit que fan aquest tipus d’intervenció, conèixer els factors de risc associats a aquests infractors i en quina mesura l’estat psicològic és un factor de risc en l’estil de conducció. També es volia determinar si hi havia diferències entre les entitats que impartien la formació, avaluar l’efectivitat d’aquests programes en l’estil de conducció dels participants en finalitzar el curs i conèixer la reincidència dels seus participants i la seva relació amb l’estat i el canvi de les variables de l’estudi. La mostra va comptar amb 278 participants voluntaris del total de 354 infractors de trànsit que van realitzar un programa formatiu entre l’1 d’abril de 2009 i el 13 de febrer de 2010. D’aquests, un total de 100 participants van autoritzar a ser contactats novament entre el desembre del 2011 i el gener del 2012, per mirar la reincidència. Les fonts d’informació van ser els qüestionaris passats als infractors i el buidatge de la base de dades d’execució penal del Departament de Justícia, amb informació judicial i personal i el seguiment dels usuaris fins a dos anys després d’haver finalitzat el curs formatiu, per saber si havien tornat a reincidir en el mateix delicte.
Los programas formativos de educación vial son una medida penal alternativa que se impone habitualmente a los autores de delitos relacionados con el tráfico (artículos 379 y siguientes del Código Penal) para suspender o sustituir la pena de prisión. Estos programas tienen un doble objetivo: conseguir reducir a corto plazo la siniestralidad vial y propiciar un cambio cultural permanente en la conducción. El objetivo principal de esta investigación fue identificar las características comunes de los infractores de tráfico que han de hacer este tipo de intervención y conocer sus factores de riesgo. También se estudiaron las diferencias entre las entidades que imparten los cursos formativos, se evaluó su efectividad y se estudió la reincidencia de los conductores. En total participaron 278 infractores que realizaron un programa formativo entre el 1 de abril de 2009 y el 13 de febrero de 2010 y se les siguió hasta enero de 2012.
In Spain, when you commit an offence against the traffic safety, the court can impose a community sanction that consists of attending to a specific training program on safety driving. This training program is an alternative measure that allows to suspend or replace imprisonment (Articles 379 and following of the Spanish Penal Code) and has a dual aim: to reduce short-term traffic accidents and to produce in offenders a permanent change on knowledge and attitudes related safety driving. The main objective of this research was to describe the common characteristics of offenders involved in this specific community sanction and to identify their risk factors for reoffending. The research also studied the effectiveness of this training program in terms of providing offenders of new knowledge and attitudes and in terms of recidivism. There were 278 offenders who agreed to participate in the research between April 2009 and February 2010, and who were followed until January 2012.
2012-09-17
31 - Demografia. Sociologia. Estadística
Seguretat viària -- Delictes contra
Reincidència
Educació viària
Empresonament -- Alternatives
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
127 p.
Working Paper
Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (Catalunya)
         

Full text files in this document

Files Size Format
avaluacio_programs_seguretat_viaria2012.pdf 1.449 MB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters