Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/199333

Factores de riesgo cardiovascular en una población de trasplantados hepáticos con supervivencia superior a diez años. Estudio específico de la hipertensión arterial.
Sánchez Montes, Cristina
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina; Sancho-Tello, Victoria Aguilera; Esteban Mur, Rafael
Introducció: Els factors de risc cardiovascular originen un problema de salut pública important. El transplant hepàtic pot ocasionar una modificació del seu desenvolupament degut a la immunosupressió, però hi ha pocs estudis que evaluen estos aspectes en pacients amb una supervivència llarga. El nostre objectiu es analitzar l'efecte de la hipertensió arterial (HTA) posttrasplantament sobre la supervivència a llarg termini d'una cohort de pacients trasplantats amb més de deu anys de seguiment. Metodologia: S'estudiaren restrospectivament els pacients trasplantats al nostre centre per totes les causes, des de 2001 fins 2007, amb una supervivència mínima de deu anys. S'analitzaren dades demogràfiques, clíniques, analítiques e histològiques del pre i/o postrasplant. Resultats: La prevalència dels factors de risc cardiovascular va ser molt freqüent durant el primer any: obesitat 24.5%, HTA 67%, diabetes 22.5%, dislipèmia46.5% i insuficiència renal crónica 28%. La HTA es el factor de risc més prevalent i la seua incidència augmenta amb el temps de 67% al 72,5% entre el primer i desè any. La HTA pareix asociar-se a una major mortalitat posttrasplantament i a una major incidència d'enfermetat cardiovascular (p&0.005). Els factors de risc asociats amb el desenvolupament de HTA en la nostra població son l'edat, l'obesitat i la dislipèmia. Conclusió: Es important disenyar estratègies per al millor control de la HTA des del posttrasplantament inicial, degut a la seua repercusió negativa sobre les enfermetats cardiovasculars i la supervivència, així com per a l'obesitat i la dislipèmia, ja que son co-factors de desenvolupament de l'HTA.
Introducción. Los factores de riesgo cardiovascular originan un problema de salud pública importante. El trasplante hepático puede ocasionar una modificación de su desarrollo debido a la inmunosupresión, pero hay pocos estudios que evalúen estos aspectos en pacientes con una supervivencia larga. Nuestro objetivo es analizar el efecto de la hipertensión arterial (HTA) posttrasplante sobre la supervivencia a largo plazo de una cohorte de pacientes trasplantados con más de diez años de seguimiento. Metodología: Se estudiaron retrospectivamente los pacientes trasplantados en nuestro centro por todas las causas, desde 2001 hasta 2007, con una supervivencia mínima de diez años. Se analizaron datos demográficos, clínicos, analíticos e histológicos del pre y/o postrasplante. Resultados: La prevalencia de los factores de riesgo cardiovascular fue muy frecuente ya en el primer año: obesidad 24.5%, HTA 67%, diabetes 22.5%, Dislipemia 46.5% e insuficiencia renal crónica 28%. La HTA es el factor de riesgo más prevalente y su incidencia aumenta con el tiempo de 67% a 72,5% entre el primer y décimo año. La HTA parece asociarse a una mayor mortalidad posttrasplante y a una mayor incidencia de enfermedad cardiovascular (p&0.005). Los factores de riesgo asociados con el desarrollo de HTA en nuestra población son la edad, la obesidad y la dislipemia. Conclusión: Es importante diseñar estrategias para el mejor control de la HTA desde el posttrasplante inicial, debido a su repercusión negativa sobre las enfermedades cardiovasculares y la supervivencia, así como para la obesidad y la dislipemia ya que son co-factores de desarrollo de HTA.
06-07-2012
616.4 - Patologia del sistema limfàtic, òrgans hematopoètics, endocrins
Fetge--Transplantació, Hipertensió, Diabetis
L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
33 p.
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
TR-SanchezMontes.pdf 517.4 KB PDF

Mostrar el registro completo del ítem