Los anticuerpos antinucleares en la artritis reumatoide : ¿factores predictores de ineficacia del tratamiento con anti-TNFα?
Moltó Revilla, Anna
Tena Marsà, Xavier, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina)
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Medicina

Data: 2012
Descripció: 27 p.
Resum: L'objectiu de la recerca va ésser determinar si la preència de anticossos antinuclears (ANA) en els pacients amb artritis reumatoide (AR), condicionava una pitjor desposta al tractament amb anti-TNFα. Es va dissenyar un estudi observacional (cohorte retrospectiva) de 66 paciente que es disposaven a iniciar tractament amb anti-TNFα. , i dels que es disposava d'una determinación basal de ANA. Es disposava en tots ells un index DAS-28 als 0, 3 i 6 mesos, amb el que es va avaluar la desposta segons els criteris EULAR: No s'observaren diferencies estaísticament significatives entre els pacients ANA-negatius i ANA-positius als 3 mesos de tractament. S'observà una tendència als 6 mesos de tractament entre els ANA-negatius a presentar millor resposta respecte als ANA-positius, sense poder establir-se diferències estadísticamente significatives.
Resum: El objetivo del estudio fue determinar si la presencia de anticuerpos antinucleares (ANA) en pacientes con artritis reumatoide (AR) condicionaba una peor respuesta al tratamiento con anti-TNFα. Para ello se diseñó un estudio observacional (cohorte retrospectiva), de 66 pacientes con que iban a iniciar tratamiento con anti-TNFα y tenía una determinación basal de ANA. Se disponía de un índice de actividad DAS28 a los 0, 3 y 6 meses, con los que se midió la respuesta al tratamiento según los criterios EULAR. No se observaron diferencias de respuesta entre los ANA-negativos y los ANA -positivos a los 3 meses de tratamieno. Se observó una tendencia a los 6 meses de tratamiento entre los ANA negativos a presentar una mejor respuesta respecto a los ANA positivos sin poder establecer diferencias estadísticamente significativas.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Col·lecció: Facultat de Medicina. Departament de Medicina. Treballs de recerca de postgrau
Document: Treball final de grau
Matèria: Artritis reumatoide



27 p, 408.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera

 Registre creat el 2012-08-31, darrera modificació el 2022-07-10



   Favorit i Compartir