Utilizad este identificador para citar o enlazar este documento: http://hdl.handle.net/2072/171712

Estudio epidemiológico de la presencia de cuerpos extraños en pacientes asistidos entre 1983 y 2009 en el servicio de Otorrinolaringologia del Hospital Central de Maputo (Moçambique)
Dada, Mahomed Sidique Abdul Cadar
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia; Perelló Scherdel, E. (Enrique); Rodríguez Baeza, Alfonso
Antecedents: els cossos estranys en l'especialitat d'ORL en països en desenvolupament representen un important problema de salut pública. Objectius: caracteritzar el perfil dels pacients, identificar els cossos estranys i establir relacions entre ells. Metodologia: estudi descriptiu, retrospectiu, de 4.826 pacients amb cossos estranys durant un període ampli (1983-2009). Resultats: el 52.8% dels pacients van ser de sexe masculí i el 64.9% d'edat pediàtrica. Els objectes metàl•lics (24.5%) la localització a l'oïda (40.3%) van ser els més freqüents. Conclusions: es demostren evidències d'interès en salut pública i es proposen estratègies de prevenció i de control.
Antecedentes: los cuerpos extraños en la especialidad de ORL en países en desarrollo representan un problema importante de salud pública.Objetivos: caracterizar el perfil de los pacientes, identificar los cuerpos extraños y establecer relaciones entre ellos.Metodología: estudio descriptivo, retrospectivo, de 4.826 pacientes con cuerpos extraños en un amplio período (1983-2009). Resultados: el 52.8% de los pacientes fueron de sexo masculino y el 64.9% de edad pediátrica. Los objetos metálicos (24.5%) y la localización en el oído (40.3%) fueron más frecuentes. Conclusiones: se demuestran evidencias de importancia en salud pública y se proponen estrategias de prevención y de control.
28-10-2011
616.2 - Patologia de l'aparell respiratori
Otorrinolaringologia (Moçambic)
Cossos estranys (Medicina)
Epidemiologia clínica (Moçambic)
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i el departament i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/masterThesis
         

Documentos con el texto completo de este documento

Ficheros Tamaño Formato
TR_Dada.pdf 2.420 MB PDF

Mostrar el registro completo del ítem