Use this identifier to quote or link this document: http://hdl.handle.net/2072/171709

Tratamiento de la litiasis urinaria en pacientes pediátricos mediante litotricia extracorpórea
Jiménez Corro, M. Rocío
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia; Rius Cornadó, X. (Xavier); Sabaté Tenas, Sergi; Caffaratti Sfulcini, Jorge
La patologia litiàsica urinaria infantil afecta a un 5 –10% d’aquesta població. El tractament de la litiasi en edat infantil inclou desde tractament mínimament invasiu com la litotrípsia extracorpòria per ones de xoc (LEOX) a tractament quirúrgic (endourològic o obert). Es va realitzar un estudi retrospectiu amb un total de 82 pacients en edat pediàtrica amb patologia litiàsica tractada mitjançant litotrípsia per ones de xoc. Es van analitzar de forma descriptiva els resultats sobre aquest grup de pacients. Dels 82 pacients estudiats, el 54% van ser nens i el 46% nenes, amb una edat mitjana de 8.6 anys. Es va analitzar la resposta a litotrípsia segons tamany i grups d’edat per estrats observant que no hi havia diferències significatives respecte al número de sessions necessàries por grups d’edat però amb tendència a la significació en el grup de menor edat (de 0 a 3 anys). Tanmateix, aquest grup de pacients presentaven comparativamente litiasi de major tamany que el grup de més edat (de 16 a 20 anys). Les complicacions es van presentar en només 10 pacients (8%) considerant com a tals la presència de fragments obstructius, dolor lumbar o carrer litiàsic. Després d’analitzar els resultats es pot concloure que la litotrícia per ones de xoc constitueix un tractament eficaç pel tractament de la litiasi independentment de la seva localització, no trobant diferències per grups d’edat i aconseguint bones tases de “stone free” inclús per litiasi coraliformes en pacients en edat infantil i amb escasses complicacions.
La litiasis urinaria en edad pediátrica afecta a un 5 –10% de dicha población. El tratamiento de la litiasis urinaria en edad infantil incluye desde tratamiento mínimamente invasivo como la litotricia extracorpórea por ondas de choque (LEOC) a tratamiento quirúrgico (endourológico o abierto). Se realizó un estudio retrospectivo con un total de 82 pacientes en edad pediátrica con patología litiásica urinaria tratada mediante litotricia por ondas de choque (LEOC). Se analizaron de forma descriptiva los resultados sobre este grupo de pacientes. De los 82 pacientes estudiados, el 54% fueron de sexo masculino y el 46% de sexo femenino, con una edad media de 8,6 años. Se analizó la respuesta a litotricia extracorpórea según tamaño y grupos de edad por rangos y se observó que no había diferencias significativas en cuanto a número de sesiones necesarias por grupos de edad pero con tendencia a la significación estadística en el grupo de menor edad (de 0 a 3 años). Asimismo este grupo de pacientes presentaban comparativamente litiasis de mayor tamaño que el grupo de mayor edad (de 16 a 20 años). Las complicaciones se presentaron en sólo 10 pacientes (8%) considerando como tales la presencia de fragmento obstructivo, dolor lumbar o calle litiásica. Tras analizar los resultados se puede concluir que la litotricia extracorpórea por ondas de choque constituye un tratamiento eficaz para el tratamiento de litiasis independientemente de su localización, no encontrando diferencias por grupos de edad y consiguiendo buenas tasas de “stone free” incluso para litiasis coraliformes en pacientes en edad infantil y con escasas complicaciones.
2011-10-28
616.6 - Patologia del sistema genitourinari
Càlculs urinaris -- Tractament
Litotrípsia
Ronyons -- Càlculs -- Tractament
Nefrologia pediàtrica
Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i el departament i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/es/)
info:eu-repo/semantics/masterThesis
         

Full text files in this document

Files Size Format
TR_JimenezCorro.pdf 243.2 KB PDF

Show full item record

 

Coordination

 

Supporters