Estimació de les emissions de metà generades per fermentació entèrica a la ramaderia bovina a Catalunya, com a font de gasos d'efecte hivernacle (GEH)
Montesinos Jiménez, Raúl
Bartolomé, Jordi, tut. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Animal i dels Aliments)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2009
Descripció: 92 p.
Resum: L'emissió de GEH generats per processos relacionats amb l'activitat antropogènica ha provocat que la temperatura mitjana de la Terra augmenti, originant el que es coneix com escalfament global. Les possibles conseqüències negatives per al conjunt de la biosfera han portat a l'adopció d'acords internacionals que obliguen als diferents Estats a realitzar Inventaris Nacionals d'Emissions a l'Atmosfera. El CH4, que és exhalat o eructat com a resultat del procés de fermentació entèrica dels remugants, genera un impacte que ha de ser quantificat en els diferents inventaris. En aquest projecte s'ha realitzat l'estimació del CH4 generat per la fermentació entèrica dels bovins a Catalunya. Per aquest objectiu s'han utilitat les equacions explicitades a les directrius del Panel Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC), així com l'equació de Cambra, L. et al. (2008) per a la determinació del factor de conversió Ym. El resultat final rebaixa les quantitats inventariades tant per l'administració catalana com per l'espanyola.
Resum: Las emisiones GEH generadas por procesos relacionados con la actividad antropogénica han provocado que la temperatura media de la Tierra aumente, generando lo que se conoce como calentamiento global. Las posibles consecuencias negativas para el conjunto de la biosfera han llevado a la adopción de acuerdos internacionales que obligan a los diferentes Estados a realizar Inventarios Nacionales de Emisiones en la Atmósfera. El CH4, que es exhalado o eructado como resultado del proceso de fermentación entérica de los rumiantes, genera un impacto que ha de ser cuantificado en los diferentes inventarios. En este proyecto se ha realizado la estimación del CH4 generado por la fermentación entérica de los bovinos en Catalunya. Para este objetivo se han utilizado las ecuaciones explicitadas en las directrices del Panel Intergubernamental sobre el Cambio Climático (IPCC), así como la ecuación de Cambra, L. et al. (2008) para la determinación del factor de conversión Ym. El resultado final rebaja las cantidades inventariadas tanto por la administración catalana como por la española.
Resum: The emission of GEH generated by processes related with the anthropogenic activity has provoked that the average temperature of the Earth increases, originating the fact that we know as global heating. The possible negative consequences for the whole of the biosphere have led to the adoption of international agreements which force the different States to carry out National Inventories of Emissions to the Atmosphere. The CH4, that it is exhaled or is belched as a result of the process of the enteric fermentation of the ruminants, generates an impact that has to be quantified in the different inventories. The estimation of CH4 generated by the enteric fermentation of the cattle in Catalonia has been carried out in this project. The equations stated specifically in the guidelines of the Intergovernmental Panel on Climatic Change (IPCC) have been used for this aim, as well as the equation of Cambra, L. et al. (2008) for the determination of the factor of conversion Ym. The final result reduces the amounts inventoried by the Catalan administration as well as by the Spanish one.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Metà ; Efecte d'hivernacle, Gasos d'



9 p, 60.5 KB

10 p, 170.3 KB

92 p, 2.3 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-07-16



   Favorit i Compartir