Evolució del paisatge de l'Horta de Lleida (1956/57-2003) : transformació d'un paisatge de secà a regadiu
Sanfidel Ortega, Erika
Pèlachs Mañosa, Albert, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Data: 2008
Descripció: 135 p.
Resum: Els paisatges agraris al llarg del temps s'han transformat i han evolucionat segons les necessitats de la societat d'aquell moment. L'aigua ha estat el principal element transformador en l'agricultura del segle XX, i el cas de l'horta de Lleida, és un clar exemple de com l'aigua ha desenvolupat una agricultura que poc a poc s'ha caracteritzat per tenir majoritàriament cultius de regadiu, tot i ser una de les zones més àrides i amb menys precipitacions de Catalunya, a diferència de les zones de secà, que han anat desapareixen. Quantificar i analitzar els canvis que influeixen en la dinàmica del territori, han estat possibles a partir de l'estudi de fonts documentals històriques, tant escrites com gràfiques, com són els cadastres de rústica, les imatges aèries i els ortofotomapes. Mitjançant aquest valuós recurs històric s'ha pogut detectar i analitzar els principals canvis en els usos del sòl esdevinguts durant el període de 1956 a 2003 en determinades zones de l'horta de Lleida, a més ha servit per estimar les repercussions en el paisatge del consum d'aigua.
Resum: Los paisajes agrarios a lo largo de los años se han transformado y han evolucionado según las necesidades de la sociedad del momento. El agua ha sido el principal elemento transformador en la agricultura del siglo XX, y el caso de la huerta de Lleida, es un claro ejemplo de como el agua ha desarrollado una agricultura que poco a poco se ha caracterizado por tener mayoritariamente cultivos de regadío, aún siendo una de las zonas más áridas y con menos precipitaciones de Cataluña, a diferencia de las zonas de secano que han ido desapareciendo. Cuantificar y analizar los cambios que influyen en la dinámica del territorio, ha sido posible a partir del estudio de fuentes documentales históricas, tanto escritas como gráficas, como son los catastros de rústica, las imágenes aéreas y los ortofotomapas. Mediante éste valioso recurso histórico se ha podido detectar y analizar los principales cambios en los usos del suelo sucedidos durante el período de 1956 a 2003 en determinadas zonas de la huerta de Lleida, además ha servido para estimar las repercusiones en el paisaje del consumo de el agua.
Resum: The landscape has changed during the last years and has evolved according to the society necessities. The water has been the main changing element of the agriculture during the twentieth century, and in the case of the horta de Lleida, is an example of how the water has developed an agriculture which even being one of the more dry zones, has characterized, step by step, for having irrigated farms, in front of the dry farming that has been disappearing. Quantify and analyze the changes that affect the dynamics of the territory has been possible by the studies of the written and grafic documentary historic fonts, like the land registry, the aereal images and the ortophotomaps. By means of this valuable historic source the changes in the use of the land during the period from 1956 to 2003 in some zones of the horta de Lleida has been detected and analysed, moreover it allows us to estimate the repercussion of the uses of water in the landscape.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Paisatge ; Ecologia ; Lleida ; Agricultura ; Història ; 1956-2003 ; Conreus de regadiu



Resum del projecte
10 p, 522.9 KB

135 p, 2.5 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-07-16



   Favorit i Compartir