Els agrocombustibles a Catalunya : proposta d'avaluació d'escenaris de futur
Bros Sabrià, Carla
Costa, Oriol (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències

Títol variant: Los agrocombustibles en Cataluña: propuesta de evaluación de escenarios de futuro
Títol variant: Agrofuels in Catalonia: proposal of a evaluation of future scenarios
Data: 2008
Descripció: 138 p.
Resum: En els darrers temps el debat dels agrocombustibles s'ha caracteritzat per l'aparició d'incerteses científiques i la discussió dels impactes ambientals i socioeconòmics, sovint difícils de mesurar i quantificar, que es podrien derivar de la implementació de la política pública d'impuls d'aquesta nova font energètica. Els sistemes tradicionals d'avaluació experta i les eines de decisió polítiques es veuen limitats per trobar solucions als problemes ambientals complexes com és el dels agrocombustibles, ja que es basen en el coneixement disciplinari i la previsió, sense considerar de forma explícita les incerteses. En l'estudi del debat i del procés d'elaboració de la política pública s'ha percebut una manca d'espais de comunicació i presa de decisions estructurats i integradors. Davant d'aquest context, en aquest treball s'ha dissenyat un procés participatiu d'avaluació de la implementació de la política pública. La proposta elaborada consta d'uns escenaris de futur sobre l'aplicació dels agrocombustibles a Catalunya, que han de ser valorats de forma participativa en grups de discussió. La identificació de les variables determinants i els nous escenaris de futur que resulten del procés, esdevindrien la informació per a reiniciar un nou procés d'avaluació. L'aplicació de nous procediments i noves eines d'anàlisi pot ser útil per reestructurar el problema i fonamentar les decisions polítiques, per tal d'augmentar-ne l'eficàcia,la legitimitat, i assegurar-ne criteris social i ambientalment justos.
Resum: En los últimos tiempos el debate de los agrocombustibles se ha caracterizado por la aparición de incertidumbres científicas y la discusión de los impactos ambientales y socioeconómicos, a menudo difíciles de medir y cuantificar, que se podrían derivar de la implementación de la política pública de impulso de ésta nueva apuesta energética. Los sistemas tradicionales de evaluación experta y las herramientas de decisión política se ven limitadas para encontrar soluciones a los problemas ambientales complejos como es el de los agrocombustibles. En el estudio del debate y el proceso de elaboración de la política pública se ha percibido una falta de espacios de comunicación y toma de decisiones estructurados y integradores. Ante tal contexto, en este trabajo se ha diseñado un proceso participativo de evaluación de la implementación de la política pública. La propuesta elaborada trata de unos escenarios de futuro sobre la aplicación de los agrocombustibles en Cataluña, que tienen que ser valorados de forma participativa en grupos de discusión. La identificación de las variables determinantes y los nuevos escenarios de futuro que resultan del proceso, serian la información para reiniciar un nuevo proceso de evaluación. La aplicación de nuevos prodecimientos y nuevas herramientas de análisis puede ser útil para reestructurar el problema y fundamentar las decisiones políticas, para aumentar su eficacia, legitimidad, y asegurar criterios social y ambientalmente justos.
Resum: In the last few years, the debate of agrofuels has made up for scientific uncertainties that has arisen, and the discussion of environmental and social impacts, which are often not able to measure and quantify, that can involve the implantation of agrofuels public policy. The traditional systems of expert evaluation, and the tools to take politic decisions, are limited to found solutions to complex environmental problems like agrofuels because they are based on disciplinary knowledge and prevision, without taking into account uncertainties explicitly. The research of debate and public policy elaboration process shows that there is no places of communication and to take decisions, in this way, there is no structure and integration in the debate. In view of this context, this research is about a design of a participating process about evaluation of implantation the public policy. The propose is based on assessment of future scenario of agrofuels in Catalonia, where discussion groups take part. The results of the process, the identification of driving forces and the new scenarios, would be the inputs of new evaluation process. To use new methods and new assessment tools can be useful to build up the problem, and to base the politics decision, in order to increase their effectiveness, legitimacy and make sure of their social and environmental approach.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i la facultat i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Ciències Ambientals [2501915]
Col·lecció: Facultat de Ciències. Projectes i treballs de final de carrera. Ciències ambientals
Document: Treball final de grau
Matèria: Biodièsels ; Catalunya ; Fonts d'energia renovables ; Aspectes polítics ; Política del medi ambient ; Decisió, Presa de



82 p, 2.9 MB

138 p, 1.2 MB

Resum del projecte
10 p, 140.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Ciències. TFM

 Registre creat el 2009-07-15, darrera modificació el 2022-07-18



   Favorit i Compartir